Guvernul Ponta termină banii de pensii şi salarii la 15 noiembrie

Prioritatea actuală a Guvernului este identificarea fondurilor pentru funcţionarea spitalelor, plata unei părţi din pensii şi activitatea Ministerului Administraţiei şi Internelor, deoarece construcţia bugetară nu prevede nicio resursă pentru ultimele 45 de zile ale anului, a afirmat premierul Ponta duminică la Pro TV. Când presa a explodat, Ponta a revenit şi a dat asigurări că va face rost de banii necesari.

"Prioritatea numărul unu în acest moment a Guvernului este finalizarea anului 2012, pentru că începând cu 15 noiembrie - aşa s-a prevăzut anul trecut în buget - nu există nicio resursă pentru funcţionarea spitalelor, pentru Ministerul Administraţiei şi Internelor, pentru o parte din pensii şi atunci, profitând de încasări mai bune la buget, un trend care s-a confirmat şi în trimestrul III, şi rearanjând cheltuielile, prioritatea numărul unu este să ştiu că până la 31 decembrie 2012 pensii, salarii, funcţionarea instituţiilor publice şi încălzirea putem să le asigurăm, evident cu un buget pentru 2013", a spus Ponta, la Pro TV.

Ponta a dat vina pe fosta guvernare pentru că nu a prevăzut bani în buget, deşi pe de altă parte spune că există fonduri pentru reîntregirea salariilor bugetarilor, rambursarea către pensionari a unei cote din contribuţiile de asigurări de sănătate percepute nelegal şi alocaţiile pentru mame. Toate acestea sunt cheltuieli făcute în plus, peste prevederile fostelor guverne.

Un adevăr spus cu voce tare

Preşedintele BNS, Dumitru Costin, a comentat, pentru Mediafax, declaraţiile premierului Ponta potrivit cărora construcţia bugetară actuală nu prevede nicio resursă pentru ultimele 45 de zile din 2012, spunând că acestea reprezintă un adevăr care n-a mai fost spus cu voce tare până acum. "Lucrurile stau aşa de multă vreme, nu este o situaţie de ieri, de azi. Premierul a simţit nevoie să comunice în spaţiul public un adevăr care nu a mai fost spus cu voce tare până acum", a declarat preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS).

Dumitru Costin a adăugat că semnele "golului de lichidităţi" au fost vizibile de multă vreme. "Suntem în gol de lichidităţi de mult timp, iar semnele în acest sens au fost vizibile. Statul se împrumută permanent, dovadă fiind şi faptul că Ministerul Finanţelor a scos pe piaţă obligaţiuni, titluri de stat", a declarat preşedintele BNS.

Costin a mai spus că, din punctul său de vedere, situaţia în care se află bugetul de stat nu ar fi urmarea unor aşa-zise cheltuieli inoportune în ultima perioadă. "Dimpotrivă, aş putea spune. Colegii mei au participat la discuţii în care guvernul a analizat bugetele companiilor şi s-au tăiat cheltuieli considerate nejustificate", a declarat preşedintele BNS

RECTIFICARE

Ultima rectificară bugetară a fost efectuată de Guvern în 23 august, iar atunci Cabinetul Ponta a alocat 500 de milioane de lei pentru plata arieratelor către firme şi 100 milioane lei pentru primăriile care nu mai au bani de salarii, încă 100 de milioane lei fiind daţi pentru plata însoţitorilor persoanelor cu dizabilităţi.

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: