Hidrocentralele din Defileul Jiului, în pericol

Autorităţile aşteaptă să fie reluate lucrările din Defileul Jiului şi hidrocentralele să fie puse în funcţiune. Un debit prea mare al râului ar pune în pericol investiţiile începute deja.

Peste 150 de milioane de lei s-au investit în amenajarea hidroenergetică a râului Jiu, însă toate lucrările au fost blocate în instanţa de judecată. Consiliile Judeţene Gorj şi Hunedoara au emis avize pentru ca demersurile să fie reluate, iar lucrările finalizate cât mai repede.

Ion Călinoiu, şeful Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj, a explicat, la Radio Accent, că lucrările sunt realizate în proporţie de peste 90%. Dacă debitul Jiului ar creşte prea mult, ar mătura şantierele. „Se acţionează pe lucrări de eliminare a riscurilor pe cursul de apă administrat de Hidroelectrica. Ce s-a făcut şi nu e terminat trebuie realizat, pentru că impactul va fi negativ dacă vom avea debite mari de apă. Din informaţiile pe care le deţin, există posibilitatea reluării lucrărilor pe bazinul Jiului. Lucrările sunt realizate în procent de peste 90% de către Hidroelectrica”, este anunţul lui Călinoiu.

În prezent, lucrările sunt blocate. Se află în conservare până când Hidroelectrica va obţine toate avizele şi autorizaţiile pentru a le relua. „Este blocaj, o pierdere imensă şi o gaură în economia naţională de peste 150 de milioane de lei. Nu are rost să mai comentăm de ce s-a ajuns aici. Important este să se mobilizeze şi să înceapă lucrările cât mai curând. Microhidrocentrala de la Dumitra e pe punctul de a porni. Mai trebuie apăsat pe buton. Are toată aparatura necesară, ca tehnologie este de ultimă generaţie şi poate fi pusă în funcţiune”, a mai transmis Ion Călinoiu.

Pe şantier nu se mai mişcă un pai de aproape un an, de când instanţa de judecată a decis sistarea lucrărilor.

Vizualizări: 1,794

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: