Hidroelectrica scapă de insolvenţă la 1 iulie

Hidroelectrica va ieşi din insolvenţă la 1 iulie acest an, după această dată urmând instalarea managementului profesionist şi listarea pe Bursă a 10% din acţiuni, a anunţat miercuri ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă.

„Hidroelectrica va ieşi din insolvenţă la 1 iulie. Ne vom ocupa să promovăm managementul profesionist aşa cum s-a făcut la toate companiile, pe baza Ordonanţei 109, după care vom lista pe bursă 10%, aşa cum ne-am angajat în faţa organismelor internaţionale, după care vom stabili o listă de priorităţi, întrucât sunt foarte multe investiţii începute şi neterminate, dar pe care, unele, avem nevoie să le punem în funcţiune', a spus Niţă la o conferinţă pe teme de energie.

De asemenea, Niţă a adus în discuţie necesitatea ca Hidroelectrica să devină eficientă, precizând că, dacă o hidrocentrală modernizată poate să funcţioneze cu un om, atunci de ce „în hidrocentrale modernizate, în care am băgat sute de milioane de euro, trebuie să stea 15 pe schimb”. „Compania, chiar dacă iese din insolvenţă, rămâne cu nişte datorii care vor fi reeşalonate şi aşa mai deoarece conducerile care au fost au investit în pământ. Sunt în pământ câteva miliarde de euro care nu produc şi care în mod firesc trebuie să producă”, a mai spus Niţă.

Hidroelectrica a intrat în insolvenţă în 20 iunie 2012, cu peste 4,4 miliarde de lei datorii şi cu pierderi de 350 milioane de lei după primul semestru al anului 2012. Măsurile aplicate de administratorul judiciar Euro Insol au constat în denunţarea contractelor păguboase cu traderii de energie şi vânzarea pe bursă a energiei produse de către Hidroelectrica, precum şi renegocierea, la preţuri corecte, a peste 400 de contracte comerciale, dimensionarea investiţiilor din 2013 în funcţie de priorităţile strategice ale companiei şi de posibilităţile de finanţare, reorganizarea structurii şi a cheltuielilor de personal. (A.P.)

Vizualizări: 230

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: