Iencsi: „Sperăm să salvăm acest club, pentru oamenii minunați din Târgu Jiu”

Simbol al Rapidului și discipol al lui Mircea Lucescu, Adrian Iencsi are o carieră de antrenor tumultuoasă. Care sunt principiile de la care nu se abate și din cauza cărora a schimbat atâtea echipe până acum, cum de a acceptat să vină la Pandurii și ce speranțe are legate de munca lui la Târgu Jiu, aflați din interviul de mai jos.

„Suntem într-o situație grea, dar provocarea este cu atât mai mare”

Ați spus de mai multe ori în trecut că nu acceptați să veniți la un club care nu are un plan serios, de viitor. În acest context, faptul că ați acceptat să preluați Pandurii pare surprinzător, având în vedere situația dificilă în care se află clubul.

Aici este meritul domnului președinte Condescu. Odată că este, după mine, unul dintre cei mai buni conducători din fotbalul românesc. Într-adevăr, Pandurii Târgu Jiu se află într-o situație delicată, dar am încredere în domnul Condescu, iar el este un optimist incurabil. El crede sincer că acest club poate fi salvat și poate reveni la gloria de odinioară, așa că am decis să plec la drum cu dumnealui.

Dar știți că prin presă se scrie că într-o lună echipa ar putea intra în faliment?

Normal că știu. Dar acesta este un risc pe care ți-l asumi la foarte multe cluburi din România, chiar la majoritatea. Pentru mine, situația grea a clubului este o provocare cu atât mai mare. În plus, sincer vă spun, am un lot cu niște jucători fantastici. Se comportă exemplar și la antrenamente, și pe teren, sunt foarte receptivi și foarte atenți, este realmente o plăcere să lucrez cu ei, pot spune că mă fac fericit.

S-a schimbat ceva în optimismul domnului Condescu între timp?

Nu, pe domnul Condescu n-ai cum să-l schimbi, el o ține pe a lui. Mie îmi place mult acest stil și îmi doresc să mă înțeleagă și în continuare și să-mi lase aceeași libertate în a-mi face meseria ca și până acum. Sper să avem un drum lung împreună și să punem umărul la repunerea Pandurii pe linia de plutire, pentru că e o echipă de tradiție a fotbalului românesc, iar oamenii din acest oraș iubesc fotbalul și noi simțim asta.

Să înțeleg că ați avut contacte cu suporterii? După înfrângerea cu Sibiul de la Motru spuneați că vă e rușine de ei.

Da, mereu mi-a păsat foarte mult de ce zic oamenii, suporterii mai ales, și îmi place ca aceștia să-mi spună verde-n față ce gândesc, chiar dacă uneori îmi pot reproșa chestii sau chiar mă pot înjura. Din partea oamenilor care vin la Motru sau chiar la antrenamente să ne vadă simt deocamdată un respect foarte mare, iar asta îmi dă entuziasm, de asta și spuneam că îmi e un pic rușine de ei. Deși am avut rezultate slabe acasă, nimeni nu ne-a înjurat vreodată, din contră, s-au comportat foarte frumos, oamenii înțeleg că echipa e într-o situație grea și că acești jucători tineri dau tot ce au mai bun și trebuie să avem răbdare cu ei.

„Nu mă știu cu domnii Boza, Sarcină sau Romanescu, dar mi-ar plăcea să-i cunosc”

Cu domnii Boza sau Sarcină vă știți? Că se vorbește mult de noi echipe care ar putea fi mutate la Târgu Jiu, ba de Luceafărul, ba de Șirineasa... Ce știți despre aceste lucruri?

Sincer nu știu nimic și nu face parte din atribuțiile mele să știu asta. Pot spune că nu mă interesează, mă interesează doar clubul nostru, jucătorii noștri, ca nouă să ne fie bine și să ne facem treaba profesionist. Nu, nu-i cunosc pe domnii Sarcină și Boza, dar să știți că îi apreciez și mi-ar plăcea să-i cunosc și pe dumnealor, și pe domnul primar, și pe președintele Consiliului Județean.

La un moment dat s-au întâlnit acționarii de la Pandurii și au zis că vor da bani, dacă nu acum, măcar în 2018. Sperați?

Deocamdată domnul Condescu face eforturi foarte mari pentru a oferi băieților salariile la timp și până acum a reușit. În rest, discuțiile din oraș despre partea de organizare și finanțare nu mă privesc, cred că mingea este în terenul acționarilor acum, eu nu pot decât să răspund cu plăcere dacă voi fi invitat la orice întâlnire care privește o eventuală susținere financiară.

Sperați să inaugurați noul stadion din calitate de antrenor al Pandurilor?

Oau, acesta este un scenariu la care nici nu îndrăznesc să visez! Ar fi o bucurie imensă, dar e un obiectiv atât de măreț încât, sincer, nu ne punem mari speranțe în el la ora asta. Vrem să o luăm pas cu pas, iar ce m-ar face acum foarte fericit ar fi să câștigăm un prim meci la Motru, pentru acei oameni care vin să ne susțină, mulți chiar de la Târgu Jiu. 

Despre lotul de jucători de la Pandurii ce spuneți?

Nu este deloc un lot rău, încerc să creez un echilibru între jucătorii experimentați ca Lung, Homei, Bujor sau Stanca și tinerii talentați care trebuie șlefuiți și educați, pentru că fără educație nu au cum să reușească. Așa cum eu și alți tineri de la Rapid am fost crescuți și formați în umbra lui Rednic sau Lupu, așa sper ca și tinerii de la Pandurii să reușească grație colegilor lor cu mai multă experiență.

„Universitatea Craiova este cel mai bine organizat club din fotbalul românesc”

Ați plecat de la Craiova, apoi...

Te întrerup să-ți spun că, atunci când eram copil, țineam cu Universitatea Craiova. Și nu zic asta de ieri de azi, o zic de când eram căpitan la Rapid. Toți erau cu Steaua și Dinamo la mine în clasă, dar eu țineam cu Craiova, pentru că îmi plăceau suporterii și echipa. Întâmplarea a făcut să ajung la Rapid în loc de Craiova, din fericire tot o echipă cu suporteri fantastici.

Să înțeleg că regretați un pic că ați plecat de la Universitatea, unde ați fost secundul lui Mangia pentru câteva săptămâni, în această vară?

Nu știu dacă să-i zic regret, dar am momente în care mă gândesc că ar fi fost mai bine să rămân acolo. Când am plecat, a fost una dintre cele mai grele decizii din viața mea. Nu m-a supărat absolut nimeni de acolo, ba din contră, toți au fost foarte corecți cu mine și mi-a plăcut enorm ce-am găsit la Craiova, mi-ar fi fost ușor să stau acolo, în condiții și financiare și de stabilitate mai bune decât aici. Dar eu vreau să-mi fac drumul meu, să iau deciziile mele, de aceea am decis până la urmă că asta este calea. Altfel, vă zic sincer că la ora asta cred că Universitatea Craiova e cel mai bine organizat club din România, cu un antrenor incredibil. M-aș bucura enorm, ENORM, ca ei să câștige campionatul, deși, din ce văd, CFR rămâne principala favorită. Oricum, Universitatea Craiova, CFR și Steaua cred că sunt la alt nivel față de celalalte echipe la ora actuală și spun asta deși îi respect enorm și pe Hagi, și pe Contra, și pe Edi Iordănescu, dar și ce au reușit să facă cei de la Botoșani și chiar Timișoara.

Apoi ați mers la Călărași și ați stat la fel de puțin...

La Călărași am întâlnit un lot foarte bun, primarul și președintele Consiliului Județean mă apreciau foarte mult, oamenii de acolo fac treabă bună. Din păcate, președintele de acolo avea o anumită relație cu jucătorii. Și nu zic că asta nu e bine, e chiar indicat ca președinții să fie apropiați de jucători, dar atunci când încep să apară discuții de care antrenorul nu știe, autoritatea acestuia este știrbită, iar asta nu am considerat acceptabil, așa că am plecat.

Adevărul e că ați schimbat 11 echipe în circa 4 ani, destul de multe, care este cauza?

Tocmai faptul că sunt un antrenor cu principii de la care nu mă abat. E greu să ai principii, având în vedere situația dezastruoasă a fotbalului românesc de azi, dar eu, și dacă aș vrea să fac altfel, nu aș putea. Decât să fac compromisuri, mai bine mă duc să stau acasă cu copiii. Iubesc această meserie, dar vreau să mi-o fac doar în condiții decente.

Cum vedeți situația actuală a fotbalului românesc?

Dezastruoasă. Ce a făcut Hagi este un semnal important și este vital ca toată lumea să-l urmeze. Uitați-vă că Hagi a trebuit să-și facă propria echipă ca să poată să-și implementeze viziunea și strategia proprii și iată cu ce rezultate. A luat campionatul, iar zilele trecute, după ce a vândut cei mai buni jucători de anul trecut, au bătut Steaua cu alți jucători luați din propria pepinieră, deși chiar Steaua îi luase pe cei consacrați de la Viitorul. Hagi poate să salveze a doua oară fotbalul românesc, de data asta din calitate de conducător și de antrenor.

Credeți că Hagi e o variantă și pentru echipa națională?

În lipsa lui Mircea Lucescu, care deja a ajuns la un nivel prea mare ca să mai poată fi adus în România, da, categoric, Hagi ar fi varianta cea mai bună pentru postul de selecționer sau chiar președinte de federație. Din păcate, mă îndoiesc că el ar accepta în acest moment să antreneze Naționala, așa că mi se pare că Guriță (n.r. – Cosmin Contra) ar fi, la această oră, cea mai bună opțiune.

A.M.

Vizualizări: 1,160

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: