Încep negocierile la CEO. Disponibilizările, din august!

Sindicatele şi directorii din Complexul Energetic Oltenia s-au întrunit miercuri într-o nouă şedinţă a comisiei mixte. Astfel, sindicatele au fost înştiinţate că de luni, 23 mai, vor începe negocierile pe seama celor 2000 de disponibilizări din acest an. Concedierile colective se vor face, dacă administraţia va obţine avizul federaţiilor, începând cu luna august, spun cei din conducerea executivă.

La şedinţa de convocare pentru negocieri nu a fost prezent managerul Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciobătărică. Din partea administraţiei au fost directorul Diviziei Energetice - Ionel Ilie, șefa de la Juridic - Dorina Jianu, Daniel Antonie - șeful Diviziei Miniere, dar și Sorin Olaru - director adjunct la Resurse Umane.
Sindicatelor li s-a transmis de către cei din conducerea executivă că luni, la ora 13, va avea loc prima rundă de negocieri pe seama planului de reorganizare, care presupune inclusiv reducerea numărului de salariaţi din companiei cu 5000 până în 2020, din care 2000 ar urma să plece anul acesta. Cei din Directorat spun că nu vor reuşi să facă aceste concedieri începând cu 1 iulie, aşa cum şi-au propus, ci o lună mai târziu. "Am stabilit că luni ne întâlnim să negociem. Planul cuprinde şi disponibilizări, dar asta vom negocia, număr de oameni, criterii de disponibilizare. Noi nu putem să venim decât cu propunerea trecută în programul aprobat de Consiliul de Supraveghere şi de AGA. Acum trebuie să negociem cu partenerii sociali. Noi ne propunem, dar nu putem să ştim că se va realiza 100%. În principiu nu se poate fără acordul tuturor federaţiilor. Vom încerca să îi convingem pe toţi că trebuie să facem restructurare. Nu mai este posibil cu 1 iulie pentru că am întârziat noi cu toate formalităţile care trebuie făcute. Se va pune în discuţie probabil cu 1 august", a declarat Ionel Ilie, directorul Diviziei Energetice a CE Oltenia.

Lider: Nu pot face concedieri colective la Husnicioara
Sindicaliştii cred că administraţia nu va reuşi să pună acest plan în aplicare, pentru că va avea nevoie de acceptul tuturor federaţiilor semnatare ale Contractului Colectiv de Muncă. Una dintre federații este Energetica şi reprezintă mare parte din salariații de la cariera Husnicioara care se dorește a fi închisă și tot personalul ar urma să fie concediat colectiv. "Pe ce criterii îi concediază, dacă actul adițional nu e semnat de o federație? Nu pot să pună în aplicare treaba asta, deci nu pot să o închidă. Nu semnez, nici nu se pune problema. Au încercat să mă convingă, dar nu se poate. Lucrurile sunt clare. Nu pot să facă concedieri colective de la Husnicioara pe criteriile propuse de dumnealor. Pot să facă doar pe concedieri individuale, dacă le dau 16 salarii compensatorii la oameni, cei trecuți de 25 de ani sau cum e, este în regulă, nu e nicio problemă. Federațiile nu acceptă, pentru că dac fac asta cu Husnicioara, vă spun în mod cert că se va crea un precedent. Anul viitor va urma o altă unitate, în alți ani vor urma și altele și altele", a declarat Paul Constantinescu, liderul sindical de la cariera Husnicioara.

Pârvulescu (FNME): Negocierea nu va avea o finalitate
Și liderii celorlalte federații spun că nu vor fi de acord cu aceste concedieri decât dacă salariații vor beneficiar de protecție socială corespunzătoare. "E puțin probabil ca la mințile luminate care sunt și pe la unele sindicate și pe la administrație să se facă așa ceva. FNME va semna numai atunci când salariații care pleacă au protecție pe ordonanța 36 și plăți compensatorii adecvate, cum făceam noi pe timpuri. Știți cum se făcea înainte de FNME. Nu cu 2 salarii,cu 1 salariu, cum a dat Ciurel cu băieții aceștia pe care i-a inventat peste noapte și acum sunt mari lideri. Dacă situația impune, să-i dea pe ăia pe care i-a angajat Ciurel aiurea, fără niciun criteriu, că sunt destui. Încep negocierile dar părerea mea este că nu se vor finaliza. Părerea mea este că nu va avea o finalitate", a comentat Dumitru Pârvulescu, președinte FNME.
Președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO) spune că acest program de concedieri colective este impus conducerii CE Oltenia. "Își doresc să ducă la îndeplinire acel program de restructurare, program impus din punctul nostru de vedere nu atât de minister, cât de Fondul Proprietatea, care conduce tot ce înseamnă sistemul energetic la ora actuală în România. Nefăcând acest joc, opunându-ne în continuare, respectivii domni nu își vor duce la îndeplinire planurile care le au în legătură cu Complexul Energetic Oltenia", a spus Gabriel Căldărușe, liderul SMEO.

Vizualizări: 9,213

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: