Închiderea RAAN lasă pe drumuri sute de motreni

Autoritățile centrale vorbesc tot mai mult despre închiderea Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN) Drobeta Turnu Severin, ceea ce ar însemna șomaj pentru zona Motru. EMC Motru livrează cărbune la RAAN și la Craiova. Cum planul pentru RAAN este închiderea, iar termocentralele de la Craiova sunt mai mult oprite, vin vremuri grele pentru motreni. Peisajul este și mai sumbru dacă amintim și de sutele de șomeri ai firmelor prestatoare.

Autoritățile trebuie să identifice o sumă de aproximativ 200 de milioane de euro pentru închiderea în condiții de siguranță a RAAN, a declarat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă, Dumitru Costin, președintele BNS. "Pentru închiderea planificată a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare este nevoie de o sumă lunară de 27-28 milioane euro, respectiv de o sumă totală de 200 de milioane de euro, pentru cele circa opt luni (250 de zile) necesare sistării programate a activității", a afirmat Dumitru Costin.

Potrivit acestuia, în urma închiderii planificate a RAAN îşi vor pierde locurile de muncă aproximativ 1.000 de salariați. Din Mehedinți, dar vor mai fi câteva sute în Motru.

RAAN are o datorie de 100 de milioane de lei la Complexul Energetic Oltenia, a spus managerul Laurențiu Ciurel. Din acest motiv, compania mai livrează la RAAN doar 30 la sută din cantitatea de cărbune. Dacă RAAN va fi închisă atunci minerii din Motru mai livrează cărbune doar la termocentralele Craiova și Ișalnița. Dar, Termocentrala de la Ișalnița a fost oprită trei săptămâni din cauza lipsei de cerere de energie. Mai mult, administrația a trimis deja câteva mii de mineri în concediu de odihnă forțat, iar în aprilie se mai anunță încă o săptămână. Sunt vizați tot minerii din zona Motru și Roșia.

Hanu: Oamenii sunt speriați

Și asta nu e tot. Primarul din Motru Dorin Hanu atrage atenția asupra șomerilor ce vin de la firmele care prestează servicii la CE Oltenia. “Oamenii sunt speriați. Aceste societăți sunt neglijate și sunt lăsate în voia sorții. Nu mă interesează că aceste firme au fost făcute de liderii sindicali. De suferit vor avea tot amărâţii care nu au din ce trăi. Acolo nu lucrează oameni bogați. Oamenii își câștigau pâinea de acolo. Oamenii vin la mine la primărie și mă întreabă”, a declarat primarul Dorin Hanu la Radio Infinit.  

Ce-i răspunde președintele Consiliului Județean Ion Călinoiu? „Realitatea este că am avut o vreme în care a fost haos, activitate susținută pentru clientela politică și de asta s-a creat fenomenul social. Locuri de muncă sunt, să fie clar, e nevoie de activitate, dar veniturile trebuie să rămână acolo. Dacă CEO are profit prestatorii își vor relua activitatea”, a menționat Ion Călinoiu.

Vizualizări: 193

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: