Instanţa a confirmat slaba protecţie a muncii din CE Oltenia

Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a câștigat în mare parte procesul cu CE Oltenia, prin care compania a contestat amenzile primite anul trecut, pentru condițiile periculoase de lucru din carierele miniere. Compania energetică a reușit, totuși, să anuleze o amendă în instanță, în cuantum de 3500 lei, însă a pierdut peste 100 mii lei. Oricum, conducerea ITM Gorj anunță că va ataca soluția dată în privința respectivei sancțiuni.

 ITM Gorj a aplicat sancțiuni în cuantum total de 120 mii lei Complexului Energetic Oltenia după un control efectuat în toate unitățile energetice și miniere ale companiei. Se întâmpla în luna iulie 2016, inspectorii ITM Gorj vorbind la acea vreme de nereguli grave în ceea ce privește siguranța angajaților, în special în cariere. Era vorba de neasigurarea echipamentelor de muncă, pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor sau stingătoare de incendiu expirate din 2015 în unele case electrice, neasigurarea măsurilor necesare pentru prevenirea accidentelor prin electrocutare, neasigurarea împământării, truse medicale incomplete și expirate și multe alte abateri.

Chiar dacă a plătit imediat amenzile, în cuantum de 120 mii lei, CE Oltenia a contestat ulterior în instanță procesele verbale de constatare și sancționare. În data de 23 ianuarie, magistrații Judecătoriei s-au pronunțat în această speță. Au admis plângerea contravențională în ceea ce privește unul dintre cele 10 procese verbale de constatare și sancționare, iar pentru restul plângerea a fost respinsă. Conducerea ITM Gorj spune că va ataca soluția dată de magistrații Judecătoriei Târgu Jiu. "Un singur proces a fost anulat, era vorba de o amendă de 3500 lei, dar așteptăm motivarea ca să putem face apel. La noi nu ajuns. Facem contestaţie, noi nu am pierdut niciodată vreun proces cu Complexul", a declarat George Romanescu, inspectorul șef al ITM Gorj.      
Un nou proces a fost înregistrat în acest caz, în data de 22 februarie, tot la Judecătoria Târgu Jiu, unde CE Oltenia are calitate de petent, iar ITM Gorj de intimat. Este vorba de o disjungere din dosarul nr. 12835/318/2016, în care instanța a dat câștig de cauză, în cea mai mare parte, Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj. Pare să fie vorba de alte procese verbale de constatare și sancționare emise de inspectorii ITM Gorj, care nu au fost contestate inițial de către CE Oltenia.

Conducerea CE Oltenia spunea în vara anului trecut, după ce a primit aceste sancțiuni, că sumele aferente amenzilor plătite vor fi imputate angajaților/ șefilor responsabili din companie.

Vizualizări: 4,261

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: