Învăţământul simultan, eradicat cu 200 de microbuze

Peste 200 de microbuze şcolare sunt necesare pentru a fi eradicat învăţământul simultan din Gorj. Cele 64 de microbuze existente nu fac faţă solicitărilor, chiar dacă în această toamnă nu a mai fost comasată nicio şcoală. La fel ca în anii trecuţi elevii din peste 160 de şcoli din judeţ învaţă la simultan, existând şi cazuri în care în clasele I-IV sunt înscrişi doar trei elevi.

Şanse mici ca în acest an învăţământul simultan din şcolile Gorjului să fie eradicat. Cele cinci microbuze aşteptate în această toamnă nu sunt nici pe departe suficiente pentru ca elevii din localităţile izolate ale judeţului să scape de naveta zilnică. Aşa că şi în anul 2011 în peste 160 de unităţi de învăţământ sunt acceptate clasele în care învaţă mai puţin de 10 elevi. Există şi cazuri extreme, unde în clasele I-IV sunt înscrişi doar trei elevi, cum ar fi la Cerna-Sat. „Sunt în jur de 160 de unităţi şcolare cu efective mici de elevi. Cele mai multe sunt la învăţământul primar. În aceste unităţi funcţionează cu învăţământ simultan. Este vorba despre localităţile izolate, care au un număr mic de elevi, precum Găvăneşti, Voinigeşti, Cerna-Sat. Avem şi elevi la clasele V-VIII care funcţionează în regim simultan precum Arcani, Celei, Topeşti, Bengeşti Ciocadia, Săcelu, Cernădia”, spune Ermina Frunzaru, referent în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj.

Microbuze insuficiente

La ora actuală în judeţul Gorj există 64 de microbuze şcolare, iar în această toamnă Gorjul ar trebui să mai primească în jur de patru-cinci. „La unele unităţi şcolare există microbuze, unele sunt foarte vechi şi necesită înlocuite. Avem câteva comune care au nevoie urgentă de microbuze, printre care Baia de Fier, Cruşeţ, Săcelu, Aninoasa, Bâlteni, Vladimir, Bengeşti-Ciocadia, Bumbeşti-Jiu, Borăscu. Sunt foarte mulţi elevi care trebuie să parcurgă o distanţă destul de mare de la localitatea de domiciliu la şcoală. Microbuzele au capacitate destul de mică, unele de 16 locuri, iar altele de 22 de locuri  şi e  destul de greu de a strânge toţi elevii care au nevoie de transport. Ca să evităm învăţământul simultan cred că ne-ar trebui în jur de 200 de microbuze şcolare”, mai menţionează Ermina Frunzaru.

Vizualizări: 118

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: