Învăţătoarea care a transformat jocurile video în metode de învăţare

O învăţătoare din Târgu Jiu a adus în România un sistem de învăţare nou şi atractiv, bazat pe jocuri. Gamificarea, pe româneşte, înseamnă recompensarea elevilor cu puncte, diplome sau medalii în funcţie de activităţi şi timpul investit în finalizarea proiectelor.
Adriana Şurcă a reuşit să aducă şi în ţara noastră un sistem de învăţare bazat pe tehnologie şi jocuri video, sistem practicat de peste zece ani în SUA. Aceasta a participat la un curs, „Game-Based learning and Gamification”, organizat în Spania, în cadrul unui proiect sprijinit de Comisia Europeană. După absolvire, Adriana Șurcă a aplicat ce a învăţat la elevii ei de la clasa pregătitoare, din Târgu Jiu. „Gamification are foarte mare legătură cu jocurile și noi le jucăm de când lumea și pământul. Noi nu putem face activități fără să ne jucăm cu copiii”, a spus Adriana Şurcă, la Digi 24.
Infrastructura nu sprijină această metodă de învăţare
Adriana Șurcă de la Școala Sf. Nicolae, din Târgu Jiu, spune că elevii sunt încântaţi să învețe cu ajutorul jocurilor video. “Partea de jocuri video îi atrage foarte tare. Este generaţia care a crescut stimulată de aşa ceva. Au pus mâna pe un telefon mobil de mici şi asta e viaţa lor. Ei aşa se formează şi aici părinţii au avut o mare contribuţie la ce au utilizat înainte de a veni la şcoală şi noi canalizăm preocupările lor spre ceva educativ”.
Părinţii au fost sceptici în faţa noului, dar s-a dovedit că noua metodă este eficientă. „La început mi s-a părut mult, că şi la şcoală vrea la calculator. Dar, ei în timp ce se joacă au altă motivaţie. Şi am văzut şi motivaţia de a se purta acasă altfel. Noi, ca părinţi, îi dăm puncte dacă duce gunoiul, dacă îşi face tema”, a povestit mama unui elev.
Sunt şi câteva dezavantaje, spune Adriana Șurcă: “Multe din lucrurile care ţin de gamification înseamnă tehnologie. Din păcate, din 2008 nu mai putem lua nimic din bani publici şi asta a aruncat şcoala de la noi cu 20 de ani în urmă. Sunt două clase în şcoală cu videoproiector şi laptop, dar este efortul părinţilor”.

Vizualizări: 5,669

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: