Învăţătoarele de la Teologic returnează banii furaţi

Învăţătorii de la Liceul Teologic din Târgu Jiu au fost plătiţi timp de luni bune pe ore de educaţie fizică neefectuate şi pentru ore imaginare prestate la domiciliul elevului. Aşa s-a ajuns ca patru învăţătoare să primească timp de şase luni de zile 120 de milioane de lei vechi pe ochi frumoşi, până când totul a fost descoperit de noul director al liceului, Gheorghe Benegui. Banii luaţi pe nedrept vor fi recuperaţi tot din salariul învăţătoarelor, care vor fi nevoite să înapoieze lunar câte 3-4 milioane de lei vechi. Una dintre învăţătoare ajunsese să fie pontată pentru 180 de ore suplimentare doar în câteva luni. În acest fel chiar directorul unităţi fusese întrecut de salariul subalternilor. Cele patru învăţătoare au fost sprijinite de secretara unităţii, Ligia Tăcutu.

Patru învăţătoare au primit timp de o jumătate de an bani pe ore de sport efectuate de profesori de specialitate şi pentru ore inventate petrecute la domiciliul elevului cu infirmitate. Trei dintre acestea trebuie să returneze acum câte 20 de milioane de lei vechi, iar alta 60 de milioane de lei vechi. Profitând de o portiţă a legii, care prevede reducerea normei didactice pentru învăţători, trei cadre didactice ajungeau să bage în buzunar până la treizeci de milioane lei vechi în buzunar. Acestea au fost plătite pentru ore suplimentare de educaţie fizică, deşi acestea erau efectuate de profesorul de specialitate. „Ajunse la vechimea de 25 de ani în muncă şi cu gradul I, cele trei învăţătoare au beneficiat conform legii de reducerea normei, ajungând astfel de la 18 ore la 16 ore efectuate săptămânal, fără a le fi redus salariul, iar cele două ore rămase urmau să şi le ia ca ore suplimentare. La unele şcoli acestea erau efectuate de învăţători şi erau plătite ca ore suplimentare. La noi la liceu pe orele de sport Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj a trimis profesori suplinitori”, spune Gheorghe Benegui, directorul liceului. Dar aceste sume sunt mici în comparaţie cu ce primea o altă învăţătoare din gaşcă.

Învăţător cu 180 de ore suplimentare

„A patra învăţătoare avea o cerere pentru şcolarizarea unui copil cu probleme la domiciliu. Inspectoratul Şcolar a aprobat cererea şi a hotărât ca conform legii aceasta să fie plătită cu patru ore suplimentare pe săptămână. Dar în loc de patru ore aceasta a primit bani pentru opt, la care se mai adăugau şi cele de sport. Aşa ajunsese la zece ore suplimentare pe săptămână pentru care primea 11 milioane de lei”, menţionează directorul unităţii. În acest fel, învăţătoarele de la Teologic îi întreceau în salarii chiar pe mulţi dintre inspectori şcolari şi chiar pe directorul instituţiei. Un învăţător primea 30 de milioane lei vechi, iar directorul doar 17.

Ştate de plată încărcate cu ore false

Aşa s-a trezit directorul cu ştatele de plată încărcate cu zeci de milioane de lei. Toată afacerea instrumentată de secretara liceului, Ligia Tăcutu, care îşi primea partea sa pentru acest serviciu, a fost descoperită în aprilie de noul director al liceului, Gheorghe Benegui. „În luna aprilie a acestui an m-am pomenit cu o sumă de 20 de milioane de lei vechi în plus pe ştatele de plată pentru toate trei învăţătoarele. Secretara, care face ştatele de plată, le băgase acestora ore în plus timp de şase-şapte luni de zile”, explică Gheorghe Benegui. Acestea sunt obligate acum să returneze banii, iar capul răutăţilor, Ligia Tăcutu, va da explicaţi în faţa Comisiei de disciplină a liceului. „De la începutul vacanţei acestea au început să returneze bani. În funcţie de cât au luat, am stabilit să se retuneze câte 6 milioane sau câte trei milioane. În ceea ce priveşte pe secretară, acesteia i se va întocmi un raport, ce va fi înaintat IŞJ Gorj”, mai adaugă directorul Liceului teologic.

Vizualizări: 191

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: