Ion Călinoiu se întreţine cu fetească neagră din bani publici

Un raport al Curţii de Conturi pentru anul 2011 scoate la iveală chermezele pe bani publici practicate de aleşii locali. Consilierii judeţeni au făcut chefuri de un miliard de lei vechi finanţate de la buget. Chiar dacă astfel de cheltuieli au fost considerate ilegale în 2011, petrecerile au continuat şi în 2012, cu participarea noii garnituri de consilieri judeţeni, care sunt invitaţi după fiecare şedinţă de Ion Călinoiu la un restaurant din Târgu Jiu. Pe lângă aceste petreceri, Curtea de Conturi a descoperit achiziţii importante de fetească neagră, deconturi dubioase după excursiile făcute în străinătate şi prime acordate ilegal.

Președintele Consiliul Județean (CJ) Gorj, Ion Călinoiu, a adus instituției un prejudiciu de câteva milioane de lei noi prin acordarea unor sporuri și prime, mese festive sau cumpărarea unor baterii de vin! În plus, în urma unui control s-a constatat că economiștii din Consiliul Județean stau de pomană sau fac greșeli de începător.

Consilierii judeţeni petrec pe bani publici

Petrecerile aleşilor de după ședințele lunare de Consiliu Județean sunt plătite din buzunarele gorjenilor. În perioada 2009-2012 s-au efectuat cheltuieli nelegale cu mese festive 8 Martie, de sărbători de iarnă, precum și mese pentru consilieri cu ocazia şedinţelor de consiliu. În total 102.560 RON, bani plătiţi de la buget.

De asemenea, s-a constatat că au fost achiziționate produse care nu fac obiectul solicitărilor aprobate de conducerea instituției, cum ar fi seturi diplomat și vin fetească neagră, creând un prejudiciu de 11.940 de lei.

Asta nu e tot. Consiliul Județean a plătit contravaloarea cheltuielilor de protocol nelegale efectuate cu ocazia deplasării in străinătate a președintelui Ion Călinoiu, în valoare de 9.000 lei şi penalități pentru întârzieri la depunerea decontului justificativ de cheltuieli şi a sumelor nejustificate, în valoare de 1.000 lei. De asemenea, cadourile acordate nelegal la diverse persoane delegate, în valoare de 4.910 lei au fost și ele decontate de CJ Gorj. În total, un prejudiciu de 5.990 de lei constatat de Curtea de Conturi.

Călinoiu şi-a mărit ilegal salariul

În anul 2011, în baza “Dispoziţiilor emise de Preşedintele Consiliului Judeţean, s-au efectuat plăti nelegale prin includerea în salariul de bază brut a indemnizației de dispozitiv de 25% calculată la salariul de bază”. Un prejudiciu de încă 637.740 de lei, susţine Curtea de Conturi.

Angajaților CJ Gorj le-a mers bine în 2011, când au primit, fără temei legal, prime de 500 lei și încă 150 lei pentru cadourile copiilor minori, cu ocazia sărbătorilor de Paşte din anul 2010. Totul a costat 81.550 de lei.

Un prejudiciu mai mare, de 191.000 de lei, s-a constatat în urma unor sume alocate contrar prevederilor legii angajaților de la Serviciul Judeţean de Gestionare a Deşeurilor și Activităților de Salubrizare Gorj.

Departamentul Economic doarme

Chiar dacă la Consiliul Județean este un întreg departament economic, personalul uită să înregistreze în contabilitate facturi de zeci de mii de lei. Un exemplu este obiectivul ,,Reabilitare drum judeţean DJ 673A Dragoteşti – Mătăsari - DN 67- 27,79 km”, la care au fost efectuate lucrări în sumă de 1.017.690 lei și care nu sunt în evidența instituției. Nici produsele achiziționate cu ocazia sărbătorilor de iarnă, în valoare totală de 122.360 lei, nu au fost înregistrate ca bunuri care sa fie date ulterior în consum. Din acest motiv, comisia de control a calculat un prejudiciu de încă 1.186 de lei.

DATORII PRESCRISE

Control de la Curtea de Conturi a fost și la Ansamblul Profesionist „Doina Gorjului”, unde s-a constatat faptul că instituția condusă de Ion Călinoiu are datorii la ansamblu aproape de prescriere. Curtea a impus încasarea creanţelor de la Consiliul Judeţean Gorj și Primăria Dăbuleni, în caz contrar se vor lua măsuri de încasare a sumelor de la persoanele care aveau atribuţii să urmărească plata banilor. Este vorba despre 5.530 de lei.

Vizualizări: 229

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: