Ion Grigoroiu, dascălul care a marcat învăţământul din Gorj

Emisiunea “Cine a fost odată-n Gorj” propune telespectatorilor  GORJ TV o întâlnire cu o personalitate de prim rang a învăţământului gorjean, profesorul Ion Grigoroiu. Despre cel care a fost 26 de ani director la Şcoala Generală Leleşti, dar şi primul inspector şcolar general al judeţului Gorj în 1968, vorbeşte profesorul de istorie Grigore Alexandrescu, cel care i-a călcat pe urme în ultimii ani.

Ion Grigoroiu  a rămas în memoria celor din Leleşti, şi nu doar a lor, ca făuritor de şcoală şi omul care a condus această instituţie în intervalele 1948-1962 şi 1968-1980. Cei din învăţământ îşi mai aduc aminte cu siguranţă de orchestra de muzicuţe a elevilor sau cea de viori, apreciate şi premiate în epocă.

În perioada dintre 1962-1968 a fost revizor şcolar şi apoi inspector şef al Inspectoratului Şcolar al Raionului Târgu-Jiu. În anii din urmă, când se afla la pensie dar continua să vină la şcoală, Ion Grigoroiu îşi caracteriza toată această muncă: “Dar odată învinse greutăţile, se uită şi rămâne bucuria realizărilor care îţi luminează sufletul când treci pe lângă ele. Şi, Doamne, ce bine te simţi la bătrâneţe cu astfel de lumini pe frunte, lumini ale împlinirilor.”

Acelaşi Ion Grigoroiu a fost veteran de război, a condus chiar această organizaţie la nivel de comună şi a primit nenumărate titluri şi distincţii pentru această calitate sau pentru profesia de dascăl. Grigore Alexandrescu şi-l aminteşte ca dedicat şcolii până în ultimele zile de viaţă, printre colegii de cancelarie de câte ori avea ocazia şi mult după pensionare.

Evoluţia dascălului Ion Grigoroiu se confundă cu cea a şcolii care îi poartă acum numele. Dar şcoala din această localitate este mult mai veche, din 1842. Din 1923 avem atestări despre învăţământ gimnazial la Leleşti. Dar despre toate astea şi despre istoria aşezării care în acest an aniversează 525 de ani de la atestare în interviul cu profesorul Grigore Alexandrescu.     

Vizualizări: 181

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: