Ion Iliescu, la Parchetul General

Fostul președinte al României, Ion Iliescu, a ajuns luni la Parchetul General, unde va fi audiat în dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990. Iliescu este acuzat de infracțiuni contra umanității, alături de Petre Roman - premier la acea dată, Virgil Măgureanu - șef SRI, Gelu Voican Voiculescu - vicepremier la data faptelor și alții. Iliescu a refuzat să dea declarații în fața procurorului, dar a fost informat privind punerea sub urmărire penală.

ACUZAȚIILE

În perioada 11 – 15 iunie 1990, inculpaţii au decis, organizat și coordonat un atac generalizat și sistematic, lansat împotriva unei populații civile, respectiv împotriva manifestanților din Piața Universității din București, precum și a populației municipiului București, atac în care au implicat participarea forțelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și a unui număr de peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării, atac ce a avut următoarele consecințe:

1. uciderea prin împușcare a 4 persoane şi rănirea prin împușcare a 3 persoane, fapte ce constituie 7 acte materiale ale infracțiunii în forma prev. de art. 439, alin. 1, lit. a din C.p.;

2. vătămarea integrității fizice sau psihice a unui număr total de 1269 de persoane, fapte ce constituie tot atâtea acte materiale ale infracțiunii în forma prev. de art. 439, alin. 1, lit. g din C.p.;

3. privarea de dreptul fundamental la libertate, pe motive de ordin politic, a unui număr total de 1242 de persoane, fapte ce constituie tot atâtea acte materiale ale infracțiunii în forma prev. de art. 439, alin. 1, lit. j din C.p..

Vizualizări: 951

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: