Ion Trump

”Donald Trump e de o prostie agresivă, e un derbedeu, e un nemernic, e un porc, e un escroc, o jigodie, un cretin care nu știe despre ce vorbește, nici măcar nu-i pasă să se informeze înainte să abordeze un subiect, un idiot care nu-și plătește taxele, o rușine pentru această țară, un dezastru național, mi se pare înfiorător de trist pentru noi ca societate că acest măscărici a ajuns în acest punct.” (Robert de Niro)
”Dacă Trump ajunge președinte va fi o zi neagră în istoria omenirii.” (Tom Hanks)
Donald Trump are 70 de ani și ar putea fi noul președinte al Americii. Trump este ceea ce orice om normal ar cataloga drept un ”rahat de om”. Cum a reușit un rahat de om să candideze cu șanse la președinția Americii?
Pentru că a fost acceptat drept simbolul al unei lupte grele care se duce în America. În esență, generalizând la maximum, e o luptă între zonele rurale și cele urbane. Care și în America (sau poate cu atât mai mult în America) par că sunt de pe planete diferite. De la țară, americanii văd orășenii ca absurzi și frivoli, exagerat de toleranți și aroganți, niște ciudați care nu-și merită statutul de elite. Din perspectiva lor, de la oraș vin revoltele negrilor, terorismul, homosexualii care răspândesc SIDA, cartelurile mexicane care decapitează copii, ateii care smulg brazii de Crăciun din rădăcini și alte ”mode” considerate extrem de nocive în zonele în care (ca s-o spunem pe șleau) analfabetismul este, totuși, o valoare conservatoare. Pentru acești oameni NU CONTEAZĂ că Trump este un rahat de om. Sau, chiar dacă știu asta despre el, Trump este un rahat în care se regăsesc suficient. E rahatul lor, cum ar veni, le ține partea și pare să poată s-o facă. Faptul că e, practic, un violator, nu-i deranjează foarte tare pe acești oameni cu valori conservatoare, că doar se știe că și-n proza lui Rebrean violul era ceva aproape firesc.
Mă gândeam că în România avem un echivalent al lui Trump: îl cheamă Ion Țiriac și i se aseamănă controversatului miliardar american în mult mai multe puncte decât averea imensă. Din fericire, Țiriac nu se implică în politică și e deja cam bătrân (la 77, deja) ca să o mai facă. Se implică în continuare în mult sex plătit, ca și Trump, dar asta nu ne deranjează așa tare. Se mai implică în vânători inumane și, dacă nu ar fi avut o poziție absolut nesimțită legată de împușcarea puiului de urs de pe străzile din Sibiu, azi nici nu l-aș fi pomenit. Fix părerea lui Țiriac, un om care masacrează animale sălbatice după ce în prealabil le închide într-un țarc, ne interesa în acest caz!
România nu a furat cultura americană degeaba, după revoluție încoace, îndepărtându-se până la punctul ruperii definitive de cea franceză. România seamănă cu America și, la timpul lui, un nemernic foarte similar cu Trump s-ar putea să apară în peisaj. Și atunci trebuie să avem foarte mare grijă. Pentru că noi nu-i avem pe De Niro și Hanks să ne bage mințile-n cap.

Vizualizări: 871

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: