Işfan a scăpat situaţia sporurilor de sub control. Contabilii, plătiţi diferit!

Profesorii îşi vor lua salariile la timp, pentru că ieri după amiază Inspectoratul şcolar a avizat statele. Problema apăruse săptămâna trecută, când ISJ Gorj a informat şcolile că secretarii şefi şi contabilii şefi îşi pierd sporurile de conducere, de 20% respectiv 40%. Măsura era luată pompieristic, fără decizii scrise, ci doar transmise verbal, astfel încât unii contabili au refuzat să se conformeze. După o săptămână agitată, cu presiuni şi negocieri, soluţia este una halucinantă. Cei care au trimis statele fără sporuri de conducere o să ia bani mai puţini, iar cei care s-au opus măsurii vor lua salariile cu sporuri, ca şi până acum. Discriminarea va fi valabilă doar pentru ianuarie, după care se va trece la uniformizare, adică la tăierea sporurilor de conducere. Singurul lucru cert este că ISJ Gorj a încălcat legea fie când a avizat statele cu sporuri, fie când le-a avizat pe cele fără sporuri.

Contabilii din şcolile din Gorj, chiar şi câţiva directori de unităţi şcolare, au avut ieri dimineaţă o întâlnire cu primarul Florin Cârciumaru şi inspectorul general al ISJ Gorj, Ion Işfan. Tema discuţiei era aplicarea OUG 77 în şcoli, ceea ce ar însemna reducerea posturilor de conducere. Contabilii şefi şi secretarii şefi au susţinut că ordonanţa nu se aplică în şcoli, deoarece acestea nu sunt instituţii publice. În plus, ordonanţa a intrat în vigoare în iunie anul trecut, dar nu s-a aplicat. În ianuarie, contabilii şefi din unele şcoli s-au conformat şi au renunţat de sporul de conducere de 40%, iar alţii au refuzat, pe motiv că nu este legal. Incredibil, după negocierile de ieri s-a decis ca pentru luna ianuarie OUG 77 să se aplice doar în şcolile unde contabilii au trimis statele fără sporuri, iar în celelalte să se aplice din februarie sau martie.

“Am decis ca în această lună să plece ştatele, să fie vizate de către Marius Badea, cel care se ocupă de această problemă, în forma în care sunt făcute, să-şi ia profesorii banii, pentru că până la urmă dânşii nu au nicio vină. Rămâne ca în perioada imediat următoare să ne întâlnim împreună cu conducerile de şcoli, cu consiliile de administraţie. Sper să vină şi precizările de la minister şi să rezolvăm această problemă, ca până la sfârşitul acestei luni OUG 77 să fie aplicată în toate unităţile de învăţământ din Gorj, şi să nu mai fie probleme, să fie aplicată unitar”, a spus Ion Işfan, inspectorul general al ISJ Gorj.

Legea este neclară

Conform referentului din cadrul ISJ Gorj, Ermina Frunzaru, Ministerul Educaţiei nu a clarificat situaţia privind înfiinţarea serviciilor sau a birourilor. „Când am fost la instruire, ideea era ca pe data de 30 ianuarie, domnul director general Păunică să transmită inspectoratelor şcolare precizări aprobate prin ordin de ministru ca să se aplice ordonanţa unitar la nivel de ţară. N-au trimis nici joi nimic, am sunat şi eu şi domnul inspector general, a spus că nu s-a întrunit comisia de dialog social şi că vom primi. Eu nu pot să iau singură o decizie, să spun că pentru constituirea unui serviciu se poate lua un îngrijitor, un paznic sau ceva de genul acesta”, a spus Ermina Frunzaru.

Dacă ştatele sunt greşite, Işfan trebuie să-şi ceară scuze 

O juristă prezentă la această şedinţă l-a avertizat pe generalul de la ISJ Gorj că dacă ştatele sunt greşite şi vor fi avizate va trebui să ceară scuze personal la ministerul de resort sau, mai rău, toţi salariaţii din învăţământ vor fi lăsaţi fără bani. „Au zis de la Bucureşti că de două ori dacă se validează, de exemplu îmi validează mie ca Grup Şcolar X că am greşit ştatul şi se validează, dumneavoastră în persoană vă duceţi la minister şi vă cereţi scuze că am greşit eu salariile. A doua lună dacă se greşeşte, nu mai primeşte tot judeţul bani”, a spus o juristă prezentă la întâlnire.  

Cârciumaru: Consider că a fost lipsă de comunicare

Conform primarului municipiului Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, toate neînţelegerile care au avut loc între contabili şi conducerea ISJ Gorj s-au datorat lipsei de comunicare. „Pe baza unui dialog constructiv s-a ajuns la înţelegere să se deblocheze pentru moment salariile şi urmând ca pe parcurs să se întâlnească de mai multe ori conducerea inspectoratului cu toţi cei implicaţi în această acţiune de punere în aplicare a ordonanţei 77. Eu consider că a fost lipsă de comunicare, acest lucru s-a văzut clar. La nivel de inspectorat s-a organizat întâlnirea cu directorii de unităţi şcolare, directorii mai departe nu au comunicat toţi corect cu partea contabilă şi iată unde s-a ajuns după atâtea luni. Nemulţumirile nu se leagă de tăieri de indemnizaţii sau indexări, totul se leagă de lipsă de comunicare privind aplicarea ordonanţei respective”, a spus primarul din Târgu Jiu, Florin Cârciumaru. 

Ce spune legea

Contabilii şefi şi secretarii şefi din şcolile gorjene vor avea salarii diminuate, pentru că pierd sporul de conducere, prin aplicarea Ordonanţei nr. 77/2013. Ordonanţa impune reducerea posturilor de conducere în instituţiile publice şi a intrat în vigoare în 29 iunie anul trecut, dar din motive necunoscute, conducerea ISJ Gorj a decis să o aplice la 1 ianuarie 2014.

Pe de altă parte, ordonanţa 103 din noiembrie 2013 arată că bugetarii vor avea în ianuarie aceleaşi salarii pe care le-au avut în decembrie, dacă prestează aceeaşi muncă.

SURSE

În Inspectoratul Şcolar este mare agitaţie de când a izbucnit revolta contabililor. Surse din ISJ susţin că se munceşte zi lumină pentru punerea la punct a hârtiilor, de teama unui control de la minister. Pe de altă parte, se încearcă aflare ip-urilor de pe care s-au făcut comentarii pe site-ul ziarului Pandurul. Redacţia nu va dezvălui aceste date, pentru a proteja cadrele didactice de presiunile conducerii ISJ Gorj.

Vizualizări: 219

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: