Judecătorii cresc de zeci de ori despăgubirile pentru expropriaţi

Proprietarii terenurilor care își plângeau soarta în urmă cu vreo doi ani pentru că venea Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale și le lua terenurile pe prețuri de nimic pentru a construi noua centură a orașului încep să își găsească dreptatea la instanțele de judecată.

Șefii de la Drumuri au motive de îngrijorare pentru că magistrații le-au dat proprietarilor de terenuri nu doar dreptate, ci și despăgubiri mai mari, pe care CNADNR trebuie să le suporte, ceea ce va duce implicit la creșterea valorii proiectului în sine.
Cel mai recent caz de acest gen este cel al soților Luminița și George Filiș, care au reușit să obțină la instanță un preț mult mai bun decât cel pe care CNADNR îl oferise. De la circa un leu pentru fiecare metru pătrat de teren, cei doi soți au șanse mari să primească o sumă mult mai mare dacă decizia luată recent de judecători în favoarea lor va rămâne definitivă. „Anulează cuantumul despăgubirii de la poziţia cu nr. 308 anexa 2 a HG 689/19.08.2014 de 787 lei pentru imobilul teren în suprafaţă de 680 m.p.(menţionat în decizia de expropriere) situat în extravilanul municipiului Tg Jiu, judeţul Gorj T 98 nr. cadastral 39658 şi stabileşte valoarea de piaţă reală a despăgubirii la data transferului de proprietate în cuantum de 19.766 lei la care se adaugă suma de 107 lei dauna adusă persoanei expropriate ca urmare a exproprierii. Obligă pârâta la plata către reclamanţi a sumei de 19.866 lei. Respinge în rest celelalte cereri. Obligă pârâta la plata către reclamanţi a sumei de 2.400 lei cu titlu de cheltuieli de judecată reprezentând onorariu experţi”, se arată în decizia nedefinitivă a Tribunalului Gorj. 

CNADNR trebuie să găsească banii
Un alt caz este cel al unei gorjence care are teren în zona Slobozia, zonă în care lucrările la noua șosea de centură sunt destul de avansate în comparație cu alte porțiuni aflate în faza de șantier, deși și aici sunt întârzieri. CNADNR a pierdut procesul cu Maria Mocioi, nici în acest caz sentința nefiind una finală, dosarul mutându-se toamna aceasta la Curtea de Apel Craiova, magistrații din Bănie fiind cei care vor da verdictul definitiv. „Anulează cuantumul despăgubirii de la poziţia cu nr. 16-2 anexa 2 a HG 689/19.08.2014 de 370.976 lei pentru imobilul casa de locuit şi terenul aferent în suprafaţă de 1964 m.p.( menţionate in decizia de expropriere) situat în Tg Jiu, cartier Slobozia nr. 76, judeţul Gorj si stabileşte valoarea de piaţă reală a despăgubirii în cuantum de 559.992 lei compusă din valoarea de 525.683 lei şi daunele aduse ca urmare a exproprierii în cuantum de 34.309 lei. Obligă pârâta la plata către reclamată a sumei de 559.992 lei”, se arată în decizia magistraților gorjeni.
MILIONAR
Nu doar în Gorj sunt astfel de cazuri. Aproape un milion de euro a câștigat George Becali în instanță, de la Primăria București. Banii i se cuvin după ce a fost expropriat de un teren din Pipera, pentru construirea unui pasaj. Primăria condusă atunci de Sorin Oprescu i-a virat în cont despăgubiri de zeci de mii de euro stabilite pe cale administrativă, dar instanța a decis după șase ani de procese că latifundiarul merită mai mult, adică 934.621 de euro.

Vizualizări: 1,325

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: