Juniorii de la Pandurii, fără sediu, vestiare şi teren

Lăudat chiar şi de UEFA în urmă cu trei ani, atunci când era inaugurat noul sediu, Centrul de copii şi juniori al clubului Pandurii a ajuns în doar doi ani la dezastru. O şcoală de fotbal atractivă cândva pentru copiii şi adolescenţii din întreaga Oltenie este tot mai puţin căutată acum şi de copiii gorjenilor, mai ales în ultimul an de când Consiliul Judeţean „investeşte” din ce în ce mai mult, iar copiii nu mai au nici sediu, nici vestiare şi nici teren de antrenament. Iar meciurile oficiale le dispută undeva la 30 de kilometri de Târgu Jiu.

 Cu trei ani în urmă era inaugurat sediul Centrului de copii şi juniori de la Pandurii, iar presa titra atunci că „rivalizează cu Academia lui Hagi” sau că juniorii au trecut „De la vestiar pe garduri la vestiare ultramoderne”. Fusese făcută acolo o investiţie de 3 milioane de euro, iar pe lângă sediul ultramodern, cu vestiare, bazine de refacere, hotel şi cantină, aceştia beneficiau şi de un autocar şi un microbuz pentru deplasări. Numărul de juniori de la centru depăşea atunci 300 de copii şi tineri, iar solicitările de înscriere erau tot mai numeroase.

 În 2015, daţi afară din  stadion

Noua conducere a clubului a considerat că juniorii nu mai sunt o prioritate, şi, deşi la nivel declarativ susţine cu totul altceva, i-a evacuat din stadion, ba mai mult le-a demolat şi terenul sintetic, singurul pe care copiii şi juniorii se puteau antrena şi unde jucau meciurile oficiale. Şi i-a exilat pe diferite terenuri din judeţ, la Rovinari în cazul echipei a doua şi la Stăneşti în cazul juniorilor. Acum, la mai puţin de trei ani de când acest centru se lăuda vestiare noi şi moderne, cabinet medical, sală de forţă şi de refacere, dar şi cu un teren de antrenament numai pentru juniori, practic se poate spune că centrul nu mai există ori că  juniorii s-au întors cu zece ani în urmă, la „vestiarele de pe garduri”.

Nu se mai poate vorbi de refacere după efort, de terenuri bune sau de vitaminizare la echipele de juniori care nu mai au acum nici acea casă a lor pe care scrie încă cu litere de jumătate de metru „Centrul de copii şi juniori Pandurii”. Prioritatea  la Pandurii este acum doar prima echipă şi nimeni nu mai e interesat de juniori, aceştia fiind exilaţi la o şcoală din Târgu Jiu unde condiţiile nu se compară cu cele de la centru şi de unde sunt duşi cu microbuzul clubului la terenuri din judeţ. Şi, de unde copiii veneau la stadion, se antrenau, făceau un duş şi refacere şi plecau acasă şi totul dura mai puţin de două ore, acum trebuie să piardă cel puţin patru ore pentru a merge la terenul din Stăneşti şi a reveni la vestiarele de la şcoala din Târgu Jiu. Nu e de mirare faptul că mulţi părinţi nu îşi mai lasă copii la fotbal.  

 Părinţii sunt revoltaţi

Acolo unde se pregătesc de antrenamente acum, copiii şi juniorii nu mai au parte de vestiare moderne şi toate utilităţile de care beneficiau la stadion şi, ceea e cel mai grav, numărul celor care îşi retrag copiii de la clubul Pandurii e în creştere. Mai mulţi părinţi ai copiilor care mai sunt legitimaţi la Centrul de copii şi juniori de la Pandurii s-au adresat redacţiei pentru a sesiza nereguli care  se întâmplă acolo, anunţând deja că vor să retragă copiii de la fotbal şi să îi direcţioneze către cluburi particulare. Cum a ajuns acest centru de copii, care se dorea o academie de fotbal comparabilă cu cea a lui Gică Hagi, şi în care chiar şi UEFA a investit, să decadă atât de mult în mai puţin de doi ani, iar copiii de aici să nu mai obţină rezultate bune precum anii trecuţi? Explicaţia poate fi găsită în proasta administrare a clubului din ultimi ani, dar şi politica greşită de la prima echipă care a devenit inaccesibilă tinerilor de la Pandurii.

Dacă în perioada 2010 – 2013 au promovat de la juniori şi de la echipa a doua la prima echipă tineri precum Ionuţ Rada, Marian Pleaşcă, Ionuţ Tătaru, Constantin Grecu, Dragoş Militaru, Daniel Unguru, Albert Voinea, Alexandru Avramescu, Roberto Dumitru sau Andrei Piţian, unii dintre ei aflându-se şi acum în lot, în ultimi doi ani doar un tânăr de la juniori a făcut pasul spre prima echipă, Rodemis Trifu, dar fără prea mare succes pentru că nu intră în vederile antrenorului. Sporadic, unul sau doi tineri de la echipa a doua au fost amăgiţi fiind luaţi în cantonamente cu Pandurii  în Turcia sau Austria, pentru ca apoi să revină la echipa a doua ori să se lase de fotbal. Mai grav e faptul că şi echipa a doua, care se dorea o pepinieră pentru Pandurii, a devenit acum doar o „jucărie” pentru un antrenor fără mari rezultate şi fără CV, după cum spun colegii de la centru, singura calitate care l-a recomandat pe actualul antrenor Claudiu Mocioi fiind cea de prieten apropiat al fiului preşedintelui CJ Gorj, Ion Călinoiu.

VINOVAT

Vinovat de ceea ce s-a întâmplat la centrul de copii al pandurilor este, în opinia multora dintre cei implicaţi direct, fostul director al centrului, Mihai Stelescu, promovat pentru câteva luni, vara trecută, ca preşedinte al clubului. Acesta a fost cel care a aprobat atât demolarea terenului de joc al juniorilor, cât şi mutarea acestora la o şcoală din Târgu Jiu. Între timp, ca recompensă pentru măreaţa realizare, i s-a oferit o funcţie „călduţă” şi bine plătită, cea de secretar general la Pandurii.

EXPLICAŢIE

Clădirea din incinta stadionului pe care scrie impunător cu litere mari Centrul de copii şi juniori nu mai are nici o legătură cu juniorii. Aceasta a devenit de un an proprietatea primei echipe, cu hotel, vestiare, sală de forţă, magazii şi toate anexele. Explicaţia celor de la club a fost, în momentul evacuării juniorilor, că stadionul va fi demolat şi trebuie făcute sacrificii pentru prima echipă. Întrebarea e dacă aceste sacrificii nu sunt cumva prea mari şi nu este sacrificată o întreagă generaţie de tineri pentru o generaţie de fotbalişti îmbătrânită care din vară vor părăsi echipa?

Galerie foto





Vizualizări: 3,034

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: