La Aninoasa, elevii încep cursurile într-o şcoală ce stă să pice

Elevii şcolii primare din satul Costeşti, comuna Aninoasa, vor începe anul şcolar într-o unitate cu probleme. Structura şcolii este foarte veche şi în timp a putrezit. Situaţia este cunoscută şi la nivelul Consiliului Judeţean Gorj, dar se aşteaptă banii de la minister.

Primarul localităţii, Ilie Petroi, spune că a solicitat la Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi la Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj, 8 miliarde de lei vechi pentru o nouă construcţie. „Noi am solicitat atât ministerului Educaţiei cât şi Inspectoratului Şcolar Gorj sprijin în vederea reabilitării acestei şcoli, însă, până în prezent nu am primit nici un răspuns. În aceste condiţii nu avem altă soluţie decât să o redeschidem acolo atât timp cât vor putea copiii să mai vină la Şcoala de la Costeşti. Am solicitat 8 miliarde de lei vechi pentru că nu mai poate fi reabilitată. Eu am constituit o comisie la nivelul localităţii, care a constatat că şcoala nu mai poate fi reabilitată. Ea trebui este să fie demolată şi construită alta“, susţine edilul localităţii.

Cei 50 de elevii care învaţă în această şcoală nu pot fi în siguranţă. Primăria monitorizează atent situaţia. „Noi o să monitorizăm atent clădirea să nu fie evenimente, iar în măsura în care vor fi probleme singura soluţie este ca elevii respectivi să fie transportaţi la altă şcoală'', a adăugat edilul.

Unitatea de învăţământ din Costeşti a fost reabilitată în perioada 2004-2008, dar în loc să fie refăcută structura de rezistenţă, a fost montată tâmplărie PVC şi o centrală termică. „Şcoala are o problemă la structura de rezistenţă, este o unitate de învăţământ foarte veche, construită din lemn şi în timp termenul a putrezit. S-au făcut câteva reparaţii în perioada 2004-2008, dar reparaţiile nu au vizat structura de rezistenţă, ci doar s-au montat termopane, s-a construit un adăpost pentru combustibilul de la centrală şi s-a montat centrala termică'', a precizat primarul comunei Aninoasa.

CJ Gorj cunoaşte problema

Situaţia de la Costeşti este cunoscută şi de conducerea Consiliului Judeţean Gorj. Mădălina Ciolocoi, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj, spune că sunt puţine astfel de exemple, dar că ele există şi trebuie găsită o soluţie pentru rezolvarea lor. „Avem câteva situaţii în care nu au existat banii pentru reabilitarea unor şcoli, sunt însă puţine astfel de situaţii. Sunt şcoli cu o vechime considerabilă, care nu au fost reabilitate de foarte mult timp sau unităţile de învăţământ unde reabilitarea ar cosa mai mult decât să fie transportaţi elevii într-o altă locaţie sau să ridica o nouă clădire. Sunt şi astfel de exemple şi aici aş da exemplul o şcoală din comuna Aninoasa, din câte ştiu eu la Costeşti. Primarul a făcut solicitări către Ministerul Educaţiei şi Cercetării, în acest sens“, a precizat Ciolocoi.  

Vizualizări: 148

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: