La un pas de a face 6 ani de închisoare pentru 500 de lei

Dosarul în care un bărbat a primit ani grei de pușcărie pentru că a înșelat patru gorjeni, cărora le-a promis locuri de muncă în străinătate, va fi rejudecat. Patru localnici din Bustuchin au fost păcăliți în 2015 de Lucian Oneasă, care i-a convins să pună câte 120 de lei într-un cont, pentru a le intermedia găsirea unui loc de muncă în Austria, în domeniul silvic. După ce au depus banii în cont, gorjenii din Bustuchin nu au mai reușit să dea de Oneasă, așa că l-au reclamat poliției.

După doi ani de anchete și procese, Oneasă a fost condamnat la ani grei de pușcărie, asta din cauză că mai avea două condamnări cu suspendare în trecut. Pentru cele patru persoane înșelate, Oneasă a primit patru pedepse a câte un an, urmând să execute cea mai grea pedeapsă de un an plus o treime din celelalte adunate. Cum bărbatul era în perioada de încercare într-un alt dosar și mai avea o condamnare cu suspendare, instanța din Cărbunești a calculat că acesta trebuie să execute 6 ani, 3 luni și 10 zile alăturat pedepsei de 2400 lei amendă penală reprezentând 240 zile amendă în cuantum de 10 lei/zi.

Un calcul considerat greșit de Curtea de Apel Craiova, care la finalul lunii octombrie a trimis dosarul la rejudecare. Judecătorii craioveni au apreciat că modul în care au fost descontopite și contopite pedepsele vechi nu a fost corect, dar și că nu s-a luat în calcul ca bărbatul să fie acuzat de o singură infracțiune de înșelăciune în formă continuată, nu de patru infracțiuni de înșelăciune. „Raportat la rezoluția infracțională adoptată de către inculpat și anume o rezoluție unică susținută de publicarea anunțului pe site-ul OLX, perioada foarte scurtă în care acesta a acționat, respectiv câteva zile, modalitatea de săvârșire a faptelor fiind identică cu privire la fiecare persoană vătămată, Curtea constată că prima instanță nu a analizat existența infracțiunii de înșelăciune în formă continuată, ținând seama și de decizia nr.368/2017 a Curții Constituționale”, arată Curtea de Apel Craiova în sentința din 31 octombrie.

Oneasă s-a recomandat ca reprezentant al unei societăți comerciale cu obiect de activitate încheierea de contracte de muncă în străinătate, fără a avea aceasta calitate, obținând pentru sine suma de 120 lei de la fiecare persoană vătămată, fără a mai încheia acestora contracte de muncă.  Acesta a fost contactat de un gorjean din Bustuchin care a văzut un anunț pe internet, iar acesta și-a anunțat și vecinii, când a aflat de la Oneasă că sunt mai multe locuri disponibile.  Oneasă a ținut legătura prin telefon cu bărbații din Bustuchin și chiar le-a dat întâlnire la Lainici, locul de unde ar fi trebuit să pornească spre Austria. Persoanele înșelate au așteptat degeaba, pentru că Oneasă a dispărut în ceață, iar telefonul a fost închis.

Vizualizări: 1,867

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: