Leafă tăiată pentru un salariat al Complexului Energetic Oltenia

Un conducător formație de lucru din cadrul Complexului Energetic Oltenia s-a ales cu leafa tăiată pentru că nu a asigurat paza unor utilaje din carieră, iar ulterior s-a depistat lipsa unor cabluri electrice.

Bărbatul lucrează la Cariera Roșia, la Sector II Excavare Transport Haldare, și a fost sancționat pentru „slaba organizare a activității de întreținere și supraveghere a utilajelor și instalațiilor” și neverificarea fiecărui loc de muncă de cel puțin de două ori pe schimb.

CFL-istul a atacat decizia de sancționare în instanță, susținând că nu avea atribuții de pază a obiectivelor care nu sunt în funcțiune, respectiv a transportoarelor T 900, T 901 și a excavatorului 2000-01.

Cele două transportoare au fost scoase din circuit în luna septembrie 2020, de atunci nefiind programat nici un salariat pentru pază, mai spune salariatul.

Ulterior, în urma unor verificări, s-a constatat că de pe traseul transportorului cu bandă de mare capacitate T901, cât și din casa electrică a acestuia au fost sustrase mai multe repere electrice.

Din acest motiv, toți conducătorii formațiilor de lucru care aveau obligații de serviciu referitoare la circuitul excavatorului 01, între care se regăsea și transportorul cu bandă T901, au fost sancționați disciplinar cu reducerea cu 10% a salariului pe luna iulie.
„Ca și faptă săvârșită a fost reținută neasigurarea supravegherii transportorului cu bandă T901 cu personal pe schimbul său în perioada aprilie - mai 2021, personal care să supravegheze acest transportor pentru a fi evitate astfel de evenimente de sustragere de repere electrice sau mecanice”, potrivit comisiei care a anchetat incidentul.

Instanța a decis însă că descrierea faptei în decizia de sancționare contestată nu respectă exigențele impuse de art. 252 alin. 2 din Codul muncii. „Astfel, descrierea faptei este lapidară, neputându-se stabili cu precizie în ce constau abaterile disciplinare ale reclamantului, cu atât mai mult cu cât același lucru se reproșează altor patru persoane. În aceste condiții, nu se poate stabili cu certitudine ce anume se reproșează fiecăruia dintre salariați”, a motivat instanța.

În consecință, Tribunalul Gorj a admis contestația CFL-istului. „Admite contestația. Constată nulitatea deciziei nr. 4064/21.07.2021 emisă de pârâtă. Obligă pârâta să restituie reclamantului drepturile bănești reținute în temeiul acestei decizii. Obligă pârâta să plătească reclamantului sume de 1500 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare, ce se va depune la Tribunalul Gorj”, potrivit sentinței din această lună a Tribunalul Gorj.

Vizualizări: 8,615

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: