Lege pentru deblocarea excavatoarelor miniere. PNL şi USR s-au opus!

Codul Silvic a fost modificat miercuri în parlament astfel încât să permită companiilor miniere, cum ar fi Complexul Energetic Oltenia, să defrişeze pădurile în vederea extinderii carierelor, fără compensare. Legea este foarte aşteptată în Gorj. Parlamentarii PNL s-au opus în bloc, cu excepţia lui Dan Vîlceanu, care nu a reuşit să îşi convingă niciun coleg să voteze „pentru”.

Conducerea Complexului Energetic Oltenia susţine că are nevoie de această lege, pentru a debloca mai multe utilaje miniere. „Avem ocazia să deblocăm opt excavatoare, ceea ce ne va ajuta să facem producţia de 22 de milioane de tone de lignit programată pentru acest an”, a spus managerul Complexului Energetic Oltenia, Sorin Boza, înainte de vot.

Proiectul are ca obiect de reglementare scoaterea din fondul forestier naţional a unor suprafeţe de teren fără compensare, dacă scopul este realizarea unor lucrări miniere de interes naţional.

„Beneficiarul scoaterii definitive din fondul forestier naţional al terenurilor necesare realizării lucrărilor miniere de interes naţional şi de utilitate publică de exploatare a zăcămintelor de lignit este operatorul economic cu capital integral sau majoritar stat în cazul terenurilor forestiere achiziţionate de acesta sau statul român în cazul terenurilor care au făcut obiectul exproprierii. Prin excepţie, reducerea fondului forestier naţional prin scoaterea definitivă a terenurilor pentru realizarea lucrărilor menţionate se realizează fără compensare şi se aprobă prin hotărâre a Guvernului”, prevede textul adoptat.

Cine a susţinut proiectul şi cine s-a opus

Proiectul a fost puternic susţinut de parlamentarii PSD şi ALDE din Gorj şi votat în bloc de grupurile lor parlamentare. „Noile modificări aduse Codului Silvic vor ajuta conducerea Complexului Energetic Oltenia să extindă perimetrul exploatărilor miniere şi să repună în funcţiune excavatoarele trase pe dreapta din cauza lipsei frontului de lucru din cariere”, a comentat senatorul Florin Cârciumaru, preşedinte al PSD Gorj.

Liberalii au votat împotrivă, cu excepţia deputatului de Gorj Dan Vîlceanu, care declarase înainte că va încerca să îşi convingă colegii să voteze proiectul. Lipsa acestor voturi a fost taxată de sindicaliştii de la Cariera Roşia. „Ne minunăm ca sindicalişti cum de domnul deputat de Gorj, Dan Vîlceanu, NU a reuşit să convingă NICI măcar UN deputat PNL să voteze legea codului silvic, care salvează CE Oltenia şi implicit 13.000 mii locuri de muncă pe viitor, în judeţul care l-a consacrat în politică. Care o fi motivul pentru care PNL nu a votat aceasta lege? Ce jocuri ascunse sunt şi ce se urmăreşte de către cei din PNL, ştiind că fără această lege CE Oltenia este blocată? De ce PNL nu doreşte ca energia pe bază de cărbune să-şi continue activitatea? Sunt întrebări la care vom afla răspunsurile în anii ce urmează”, arată Sindicatul Liber EMC Roşia.

Camera Deputaţilor a fost decizională, legea urmând să meargă la promulgare.

Vizualizări: 2,611

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: