Lemn furat cu camioanele în Gorj. Jaful, vizibil din satelit!

Activiştii pentru protecţia mediului de la organizaţia non-guvernamentală Greenpeace formulează acuzaţii grave cu privire la furturile de lemne din pădurile Gorjului. După ce au făcut o monitorizare de două zile a zonei Peştişani, în special a exploatărilor de pe raza satului Gureni, ecologiştii spun că au identificat 35 de camioane care au comercializat ilegal buştenii aduşi din pădure. Prejudiciul estimat de ecologişti este de 25.000 de euro pentru cele două zile, la Peştişani funcţionând mai multe firme care exploatează lemnul în special de pe raza Obştii existente aici.

Obştea condusă de Ion Poenaru are o suprafaţă de 12.000 de hectare de pădure, fiind cea mai mare din ţară. Activiştii de mediu au venit aici la mijlocul lunii noiembrie şi timp de două zile au monitorizat toate căile de acces, putând astfel să aibă o evidenţă video destul de precisă despre camioanele care au plecat încărcate cu lemne din depozitele firmelor ce îşi desfăşoară activitatea la Gureni. În iulie cei de la Greenpeace mai trecuseră prin zonă, atunci descoperind zeci de arbori raşi ilegal dintr-o pădure, plângerea lor ajungând la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu. „Nu ne aşteptam să găsim camioane fără acte, având în vedere că oricine poate verifica legalitatea transporturilor fie prin apel la 112, fie folosind aplicaţia Inspectorul Pădurii instalată pe telefoane mobile. Se întâmplă, însă. În cele mai multe cazuri, e vorba de camioane încărcate la maximum, cu 20 de metri cubi și mai mult, care în aviz să aibă înregistrați 7-10 metri cubi. Volumul estimat de lemn ilegal monitorizat în două zile, de 319 metri cubi, este foarte îngrijorător. Radarul Pădurilor își face treaba, însă operațiunile de control din partea autorităților trebuie intensificate, iar sancțiunile aplicate să elimine furtul și distrugerea pădurilor”, afirmă Ionuț Apostol, director de campanii la Greenpeace România.

Acte și dovezi
Președintele Obștii Peștișani, Ion Poenaru, nu crede însă corectitudinea cifrelor prezentate de cei de la Greenpeace. El respinge orice acuzație pe această temă și spune că totul este legal. Ca dovadă, a prezentat fără nicio reținere registrele cu camioanele care pleacă din pădure și care trebuie să treacă printr-o barieră pusă pe drum special pentru ca un paznic să facă o monitorizare a acestora. Fiecare mașină care trece prin bariera respectivă e scrisă în registru, altfel nu are cum să treacă. „Noi am știut că a fost o monitorizare a zonei pentru că am văzut Loganurile cu care au venit. Sunt unii patroni de firmă care au și încercat să vorbească cu dumnealor, cerându-le să vină și să vadă acte pentru transporturile respective, dar nu au dorit. Inițial am crezut că sunt de pe la SRI. Nu știu cum au depistat cei de la Greenpeace un asemenea prejudiciu de 25.000 de euro în două zile că e o sumă fabuloasă. Există documente, totul e legal și vă asigur că nu se transportă nimic fără acte”, spune Poenaru.

Monitorizare totală
În tot acest timp întreaga zonă este monitorizată și supravegheată video de camere pe care Primăria Peștișani le-a instalat în ultimele săptămâni pe principalele drumuri din localitate. Actualul primar al comunei, Cosmin Pigui, știa despre presupusele furturi de lemne încă de când era jurnalist și, acum, când a ajuns în fruntea localității, evident că și-a luat măsuri pentru a nu se trezi la un moment dat bănuit că ar fi pe mână cu cei care cară lemne fără acte din pădure. Mai mult, anumite „organe” i-au sugerat că o monitorizate a drumurilor din comună e utilă inclusiv în anchetarea unor eventuale accidente rutiere și, ca urmare, edilul e la curent cu tot ce se întâmplă în Peștișani. „Este un sistem de monitorizare video care permite stocarea permanentă a imaginilor. Despre furturile de lemne s-a mai vorbit, poate e chiar un fenomen, dar am primit anumite recomandări că ar fi bine să monitorizăm anumite artere de circulație. Totul e înregistrat, rămâne pe imagini. Cu o lună în urmă chiar ne-au fost cerute imagini de către o instituție a statului abilitată să ancheteze fapte de corupție. Pe imagini se vede fiecare mașină care intră sau iese din comună. Care camion e încărcat însă cu lemne fără acte asta nu am de unde să știu. Eventual se pot face verificări”, afirmă primarul Cosmin Pigui.
O anchetă va avea loc mai mult ca sigur în acest caz pentru că activiștii de la Greenpeace au menționat că toate concluziile și filmările pe care le-au făcut la Peștișani în această lună au fost înaintate către DIICOT și Garda Forestieră Vâlcea. Afacerile cu lemne le-au adus însă chiar și milioane de lei celor care s-au implicat în ele, iar până acum nu au fost dosare care să vizeze personaje importante ce ar fi putut beneficia de eventuala exploatare ilegală a arborilor seculari din pădurile Gorjului.
REACŢIE
În plină campanie electorală, un singur candidat din Gorj a reacţionat la dezvăluirea celor de la Greenpeace. “Dispariția pădurilor este atât de evidentă încât se vede din satelit. Numai autoritățile locale nu bagă de seamă acest lucru. Unii ar spune chiar că pădurile sunt tăiate ilegal în complicitate cu autoritățile, dar nu suntem noi în măsură să apreciem acest lucru. Sper din tot sufletul ca procuratura, Ministerul Mediului și celelalte organe abilitate să investigheze și să stopeze aceste practici ilegale”, a spus Sergiu Dîrnu, candidat USR la Camera Deputaţilor.

Galerie foto




Vizualizări: 8,238

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: