Liber la distrus păduri! Amenzile, de zece ori mai mici!

 Încă o lege suspectă este pe ordinea de zi a parlamentarilor. Comisia de agricultură din Camera Deputaţilor a discutat în această săptămână despre revizuirea Legii 171/2010 pentru stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice. Primii care au tras semnalul de alarmă au fost parlamentarii Uniunii Salvaţi România, uimiţi că reprezentantul Gărzii Forestiere a propus ca amenzile pentru defrişări ilegale să fie de zece ori mai mici, pentru a putea fi plătite. „Ce a început astăzi în comisia de agricultură este echivalentul dezincriminării abuzului în serviciu pentru defrișările ilegale”, a scris pe pagina de facebook Adrian Prisnel, deputat USR de Dolj.

 Deputatul Prisnel a spus că s-a încercat evitarea dezbaterii publice, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul controversatei OUG 13. Iată cum a descris Prisnel atmosfera de la dezbateri: „După un simulacru de dezbatere, o înșiruire de puncte de vedere similare, Doina Pană ne zice că cei prezenți astăzi sunt cei mai reprezentativi. Nu are rost să ne vedem și cu ONG-urile care susțin opinia opusa. Ne încetinesc. Dumneavoastră vă puteți vedea cu cine doriți”.
 Ministrul cere acum respingerea legii

După ce presa a preluat semnalele de alarmă trase de USR, guvernul promite respingerea proiectului. "Nu sunt pentru o relaxare a contravențiilor pentru cei care încalcă legea și contribuie la fenomenul tăierilor ilegale de păduri. Sigur că toate cazurile aberante prezentate vor fi analizate, corectate, dar cei care încalcă legea trebuie să plătească 'să îi usture'. Și eu sunt acord că trebuie respinsă legea de aprobare a Ordonanței 51 și reluat procesul legislativ pe proiectul de lege din Parlament și corectate toate aceste situații, sens în care, de urgență, cu colegii mei din minister și cu dvs. (sectorul forestier — n. r.) vom forma grupuri de lucru ca să cristalizăm toate concluziile amendamentelor necesare pentru modificarea Legii 171/2010", a spus Petcu.

 Cazul de la Peştişani, dat exemplu

La rândul său, vicepreședintele Nostra Silva - Federația Proprietarilor de Păduri din România, Cătălin Tobescu, a atras atenția asupra faptului că Legea contravențiilor silvice a amplificat blocajul în sectorul forestier și a condus la abuzuri în materie de controale.

"Legea contravențiilor silvice a amplificat blocajul sectorului forestier, a condus la foarte multe abuzuri ale controlului și a alimentat campaniile de denigrare a sectorului. Câteva exemple de acțiuni abuzive: confiscări de cantități mari de masă lemnoasă, confiscarea masei lemnoase avizate peste cantitatea trecută în procesul verbal de reprimire, deși masa lemnoasă se încadra în rezultatele APV, sau confiscări de masă lemnoasă cu proveniență certă dintr-un APV autorizat, doar pentru că poziționarea GPS la emiterea avizului era diferită decât platforma primară. Un caz recent și de amploare, la Gorj, unde au fost confiscați peste 4.000 metri cubi de masă lemnoasă de la câțiva agenți economici, pentru că au neglijat să valideze codul online înainte de recepția masei lemnoase în depozit. Per total, majoritatea confiscărilor s-au făcut 'contravaloric', volumul total al confiscărilor (Poliție, Gărzi, Jandarmerie) este de sub 200.000 mc, adică sub 2% din volumul vehiculat ca tăiat ilegal, iar numărul transporturilor confirmate ca ilegale în urma apelării 'Inspectorului pădurii — 112' este de 375, pe întreg anul 2016", a susținut Tobescu, în cadrul dezbaterii.

STUDIU

Un studiu publicat în 2016 de PwC arată că industria de profil are o pondere de 3,5% la formarea PIB, contribuie cu 1,7 miliarde de euro la bugetul de stat, atunci când sunt luate în calcul efectele directe și indirecte asupra economiei, și asigură 128.000 de locuri de muncă în mod direct, iar alte 186.000 indirect, în sectoare conexe.

EXPORT

România este un mare importator de materie primă (buștean) pentru industria lemnului, cu importuri de peste două milioane de metri cubi lemn rotund și exporturi de 200.000 de metri cubi. Aportul valutar net, prin balanța import/export, al produselor din lemn este de 3 miliarde de euro, anual.

Galerie foto


Vizualizări: 4,381

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: