Liber pe Transalpina. S-a redeschis „Drumul Regelui”!

N-a venit încă 1 iunie, dar drumarii au decis ca traficul rutier să fie redeschis pe cea mai înaltă șosea din țară încă de luni de la prânz. O comisie tehnică a inspectat în cursul zilei șoseaua dintre nori și a decis că nu are rost menținerea interdicțiilor până joi, când, de fapt, se putea circula lejer chiar din acel moment. Și, în plus, în timp ce membrii comisiei analizau și discutau despre ce decizie să ia, pe lângă ei treceau motocicliști sau șoferi din Germania, Polonia sau Cehia, ca să nu îi mai punem la socoteală și pe români, zona fiind un magnet pentru turiști mai ales în zilele libere care urmează.

Decizia de redeschidere mai devreme a circulației a fost luată în prezența prefecților de Gorj și Vâlcea, două din județele pe care Transalpina le străbate și care profită din plin de afluxul de turiști. Ciprian Florescu și-a exprimat convingerea cu această ocazie că vestea îi va bucura pe cabanierii din Rânca, în special, mai ales că aceștia tot solicitaseră în ultima vreme ca traficul să fie redeschis. Prefectul a menționat și că în perioada următoare vor avea loc festivaluri menite să îi atragă pe turiști în vârf de munte.

În timp ce reprezentanții Guvernului în Gorj și Vâlcea făceau declarații pentru presă, pe șosea circulau deja motocicliști nemți, extrem de entuziasmați de frumusețile întâlnite pe traseu. „Este un drum nemaipomenit de frumos și am prins și o vreme foarte bună. Este un drum nesperat de bun. Pentru motocicleta mea este foarte bine. Cu siguranță voi mai veni aici în următorii ani. Deocamdată am vizitat Sibiul și de acolo am pornit încoace”, a spus unul dintre turiștii germani.

„Verificări în teren şi de două ori pe zi”

Zăpada căzută abundent în timpul iernii la munte, în mod surprinzător, nu a făcut găuri în carosabil așa cum se întâmplă pe drumurile unde este împrăștiată sare. Carosabilul este bun, dar drumarii au muncit în ultimele zile la instalarea semnelor de circulație și la îndepărtarea pietrelor care cad de pe versanți, pericolul din acest punct de vedere menținându-se în continuare. „Sunt în continuare zone unde grohotișul cade, cad bolovani, dar vom avea utilajele pe drum și în zilele următoare. Vor fi verificări în teren și de 2 ori pe zi sau de câte ori este nevoie. Totul se face cu utilaje și cu angajați de la Drumurile Naționale”, a menționat Ion Tudor, șeful Secției Drumurilor Naționale Gorj.

Și șeful Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova, Bogdan Bratu, a dat asigurări că totul e ok pe Transalpina și se poate circula fără probleme, drumarilor de la Districtul Rânca rămânându-le sarcina de a verifica permanent carosabilul în zonele în care sunt căderi de pietre.

Șefii Drumurilor Naționale au decis ca anul acesta să permită și microbuzelor să traverseze Carpații pe Transalpina, restricția de tonaj fiind ridicată de la 3,5 tone la 7 tone. Accesul autocarelor rămâne în continuare interzis din cauza curbelor extrem de strânse pe care acestea ar trebui să le parcurgă în unele momente ale traseului. Printre cei prezenți în comisia care a inspectat Transalpina înainte de deschidere a fost și comisarul șef Decebal Davidoiu, noul împuternicit pentru 6 luni la comanda Poliției Rutiere Gorj. „Șoferii trebuie să circule cu atenție pentru că e un traseu montan, totuși. Sunt declivități, pante, curbe, îi atrage peisajul, dar trebuie să fie permanent atenți la condițiile de drum și trafic”, a spus acesta.

RESTRICŢIE

Singura restricție care mai rămâne în vigoare după redeschiderea circulației este cea care privește însă interzicerea tranzitării Transalpinei în timpul nopții. Panourile de avertizare le aduc la cunoștință șoferilor că între orele 20.00 și 07.00 este interzisă circulația pe munte, dar, desigur, cei care vor continua să se deplaseze și în intervalul orar menționat o vor face pe cont propriu, mai ales dacă sunt surprinși de furtună. Pentru șoferii care vor face deplasarea pe Transalpina în această vară e bine de știut și că mare parte din șosea nu are acoperire în rețelele de telefonie mobilă, așa că apelarea unui număr de urgență în caz de nevoie se face destul de greu.

Galerie foto




Vizualizări: 4,985

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: