Lipsa unui medicament din maternitate pune în pericol viaţa femeilor

Oxitocinul, un medicament indispensabil în cazul naşterilor normale şi a cezarianelor, lipseşte de aproximativ trei luni din maternităţile spitalelor din Gorj, motiv pentru care femeile îl cumpărau singure. Problema este mai acută dat fiind că acest medicament nu se mai găseşte nici în farmacii. S-a ajuns în această situaţie din cauza crizei financiare, care a afectat singurul producător de pe piaţa românească al acestui medicament.

Oxitocinul este un medicament necesar pentru inducerea şi menţinerea travaliului atunci când sarcina implică riscuri majore atât pentru mamă cât şi pentru copil. El este folosit pentru controlul hemoragiilor după naştere dar şi în timpul operaţiilor de cezariană. De aproximativ trei luni acest medicament lipseşte din maternităţile din Gorj. Până acum ceva timp, viitoarele mămici îşi puteau cumpăra medicamentul, care costa 10 lei, din farmacii numai că şi acestea şi-au epuizat stocurile.

Pălivan: „Fără acest medicament femeile pot muri“

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu a încercat să împrumute medicamentul de la alte spitale din ţară dar, din nefericire, se confruntă cu aceeaşi problemă. „Este o problemă naţională. Noi am încercat prin relaţiile pe care le avem cu furnizorii să facem rost de acest medicament însă nu am reuşit. Am luat legătura şi cu alte spitale ca să-l împrumutăm însă şi ele se confruntă cu aceleaşi dificultăţi. Medicii ginecologi mai trimiteau viitoarele mămici la farmacii să cumpere oxitocinul dar acum nici farmaciile nu-l mai au. Este o problemă foarte gravă pentru că acest medicament putea salva multe vieţi, iar fără el femeile pot muri”, a declarat Constantin Pălivan, directorul adjunct al Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Medicamentul nu are înlocuitor

S-a ajuns în această situaţie după ce singurul producător al acestui medicament, care-şi desfăcea produsul pe piaţa românească, se confruntă cu mari probleme financiare din cauza crizei. Cel mai rău este faptul că în prezent nu există niciun medicament care să înlocuiască oxitocinul. „Firma care făcea medicamentul şi-l distribuia spitalelor are probleme financiare, este aproape în pragul falimentului. Era singura firmă care producea acest medicament şi ce este cel mai rău este că nu este niciun alt medicament care să-l înlocuiască. Acest medicament pur şi simplu a dispărut de pe piaţa farmaceutică din România şi din maternităţile spitalelor”, a precizat Constantin Pălivan.

Medicii care asistă femeile la naştere sunt nevoiţi acum să facă anumite manevre medicale pentru a salva pacientele atunci când apar probleme. „Medicilor ginecologi le revine acum şi sarcina de a face anumite manevre medicale de specialitate când intervin probleme şi complicaţii pentru a salva viaţa mămicilor. Am ajuns ca în urmă cu zeci de ani când medicamentul nu era şi medicii substituiau lipsa acestuia. Probabil că medicii îşi vor lua anumite măsuri de precauţie pentru ca naşterile să decurgă normal”, susţine Constantin Pălivan. Fără acest medicament există riscul unor complicaţii extrem de grave care pot duce chiar la decesul mamelor.

Vizualizări: 105

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: