Localnicii din satul Blidari sunt rupţi de realitate

Stau într-un sat uitat de lume, iar de fiecare dată când plouă mai puternic sau ninge rămân izolaţi. Vorbim de cele aproximativ 10 familii care au mai rămas în satul Blidari din comuna Bălăneşti. Oamenii de aici nu au şcoală, biserică, dispensar şi nici măcar un magazin de unde să-şi cumpere cele necesare traiului de zi cu zi. Când au nevoie de câte ceva trebuie să coboare în centrul comunei şi merg pe jos prin pădure aproximativ 2 ore. Maşini nu văd prin sat decât atunci când vine vreun copil să-şi viziteze bunicii sau părinţii. Primarul din Bălăneşti a încercat să-i ajute pe oamenii de aici şi o dată pe săptămână va ajunge în sat o maşină cu alimente.

În satul Blidari din comuna Bălăneşti, din cele peste 30 de gospodării numai 10 mai sunt locuite. Aici au mai rămas doar bătrânii satului care îşi aşteaptă sfârşitul. Deşi le este greu şi parcă sunt rupţi de realitate, se descurcă aşa cum pot. „Tinerii au plecat din sat. Aici nu aveau niciun viitor. Au mai rămas ai bătrâni care nu mai au multe zile. Foarte puţine case mai sunt locuite. Mai vin copiii pe la noi. Numai 10 familii mai sunt aici”, povesteşte o bătrână.

Sat rupt de civilizaţie

În satul Blidari nu există biserică, dispensar, şcoală sau magazine. Localnicii sunt nevoiţi să coboare în comună când au nevoie să meargă la medic sau să-şi cumpere cele necesare. „Aici în sat suntem noi şi Dumnezeu. Nu avem biserică să mergem duminica la slujbă, nu avem cimitir, de parcă aici toţi am fi nemuritori, nu avem unde să ne tratăm dacă ne îmbolnăvim, ambulanţa nu ajunge la noi, şi nu avem de unde să ne cumpărăm o pâine. Mergem în satele de la asfalt o dată pe săptămână şi luăm ce ne trebuie. Şcoală nu avem pentru că nu sunt copii. Nu am avut niciodată. Pe aici nici maşini nu trec, pentru că nu are nimeni. Vedem o maşină o dată la nu ştiu când, atunci când vin copiii. Dacă este vremea urâtă murim în casă de foame, că nu putem să ne ducem la magazin. Când plouă sau când ninge noi suntem izolaţi”.

Primarul caută soluţii

Primarul încearcă să-i ajute cum poate pe localnicii de aici. „Oamenii de aici trăiesc în condiţii grele. Sunt vai de ei. Când plouă sau când ninge sunt izolaţi. Am vorbit cu cineva să vină o dată pe săptămână, am stabilit duminica să le aducă oamenilor pâine şi alimentele de care au nevoie. Să-i facă listă cu ce le trebuie şi să le aducă. Vine vremea rea şi nu pot pleca să-şi cumpere”, a declarat Ovidiu Pungan.

Cea mai mare problemă a sătenilor din Blidari rămâne drumul care este unul forestier, iar de fiecare dată când plouă mai puternic sau când ninge rămân izolaţi. „Noi suntem izolaţi când plouă. Noi nu am avut niciodată asfalt, iar când plouă nu putem să mergem pe aici cu carul. Până în comună, în centru, facem cam două ore de mers pe jos, e drum forestier şi când plouă ne trebuiesc cizme, iar iarna nu putem pleca nici măcar pe jos”.

Au plecat din sat doar să voteze

Sunt săteni care părăsesc satul o dată la câţiva ani, de obicei atunci când coboară în comună să-şi exercite dreptul la vot. „Eu am plecat din sat doar la alegeri. Vine copilul meu şi mă ia să merg la vot. Plec de acasă din patru în patru ani. Nici la biserică nu mă duc de Paşte sau de Crăciun. La alegeri m-am dus mereu pentru că am sperat să fie bine şi pentru satul meu. Am votat anul ăsta după nu ştiu câţi ani”, a spus un localnic.

Imaginea satului Blidari este una dezolantă, asta pentru că majoritatea caselor sunt părăsite.

Vizualizări: 147

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: