Locuitori din Bâlteni, urmăriţi penal în dosarul „Referendum”

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală împotriva a 67 de persoane din Gorj, Vrancea şi Teleorman în dosarul “Referendum”. Dintre cei învinuiţi 12 sunt din comuna Bâlteni şi sunt acuzaţi că au favorizat falsificarea semnăturilor unor alegători şi introducerea în urne a mai multor voturi. Procurorii DNA au stat aproximativ o săptămână în Bâlteni şi au audiat peste 100 de persoane fie la domiciliu, fie în sediul poliţiei. Cei puşi sunt urmărire au povestit cum au fost terorizaţi de procurori.

Imediat după referendum, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au venit în Gorj şi, cu listele electorale în mână, au verificat alegătorii din mai multe localităţi ale judeţului. Cele mai mari probleme au fost în comuna Bâlteni unde zeci de persoane au fost audiate fie la domiciliu, fie la posturile de poliţie din localitate şi din Rovinari. Din zecile de alegători luaţi la întrebări de anchetatori, o mare parte dintre aceştia au susţinut că nu au fost la vot şi cu toate astea apăreau pe liste că şi-au exercitat acest drept.

După ce s-a terminat audierea alegătorilor, membrii din trei secţii de vot au fost duşi cu duba mascaţilor la audieri la Bucureşti. Procurorii DNA au început urmărirea penală în dosarul “Referendum” împotriva a 12 gorjeni acuzaţi că au favorizat falsificarea semnăturilor unor alegători şi introducerea în urmă a mai multor voturi. “Nu ştiu exact despre ce este vorba în acest dosar, doar că 12 persoane din Bâlteni sunt urmărite penal în aşa zisa fraudă de la referendum. Nu ştiu nici pentru ce sunt acuzaţi, dar ştiu că din martori s-au transformat în învinuiţi”, a declarat Gheorghe Păsărin, primarul din comuna Bâlteni.

„Am fost trataţi ca nişte infractori”

Unul dintre observatorii unei secţii de vot din Bîlteni, audiat de procurori, susţine că anchetatorii ar fi făcut presiuni asupra lui pentru a-l determina să facă anumite declaraţii. “Eu am fost observator în secţie din partea Partidului Conservator. În secţia aceea nu s-a făcut nimic ilegal. Nu a fost fraudat referendumul. Am fost audiaţi la DNA Bucureşti şi am fost trataţi ca nişte infractori. Doamna procuror nu ne spunea decât că o să ne mănânce puşcăria, că mă reţine pentru 24 de ore, că nu o să îmi mai văd familia şi copiii. Era normal să mă sperii. Nu ştiu nici măcar pentru ce sunt urmărit penal. Nu ştiu dacă au şi ce probe au. Dacă e să-şi facă datoria, dar aşa cum trebuie. Nu suntem infractori. Nu am făcut nimic. E normal să ne speriem că nu oricine ajunge să fie anchetat de DNA Bucureşti. Nu ştiu dacă o să mă mai duc vreodată la alegeri”, susţine Daniel Călăraşu.  

Părerile localnicilor din Bâlteni cu privire la acest caz sunt împărţite şi nu ştiu ce să mai creadă. “Numai eu ştiu prin ce am trecut când au venit procurorii la poartă. Eu le-am spus că nu am fost la vot şi apăream acolo pe listă că am votat, dar nu era semnătura mea. Au făcu ei acolo la nivel înalt fraude. Au luat bani, că nu au făcut degeaba. Sunt mulţi în situaţia mea, care nu au votat, dar apărea o semnătură în dreptul lor. Au fost chemaţi cei din comisii la Bucureşti la DNA, dar au bani şi se descurcă, rezolvă pentru că merg prin sat fără stres, chiar se amuză”, a povestit un localnic.

Liderii USL din Gorj susţin că nu este întâmplător că dintre toate anchetele din ţară procurorii s-au oprit la judeţele Gorj, Vrancea şi Teleorman.

„Doamna procuror nu ne spunea decât că o să ne mănânce puşcăria, că mă reţine pentru 24 de ore, că nu o să îmi mai văd familia şi copiii”.

Daniel Călăraşu, membru PC

Vizualizări: 159

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: