Locuitorii din Fărcăşeşti îşi părăsesc casele. Află de ce!

Mai mulţi localnici din Fărcăşeşti au ajuns în culmea disperării din cauza benzii transportoare ce a fost poziţionată în spatele caselor. Oamenii nu mai pot suporta zgomotul şi praful din zonă şi vor să se găsească o soluţie pentru mutarea benzilor, fie îşi mută utilajele, fie le cumpără casele. Unii dintre ei s-au trezit cu locuinţele crăpate, iar alţii şi-au abandonat casele pentru că nu au mai putut rezista.

Exploatarea cărbunelui a oferit în ultimii ani şi va mai oferi un loc de muncă pentru mii de gorjeni, dar acelaşi domeniu de activitate le face viaţa grea.

Mai multe familii din Fărcăşeşti nu mai suportă praful şi zgomotul făcut de benzile transportoare care sunt amplasate chiar în spatele caselor. Acestea funcţionează 24 de ore din 24, iar oamenii au ajuns în culmea disperării. Pe lângă faptul că este caniculă, aerul este îmbâcsit din cauza prafului degajat de benzi. Oamenii se tem că pot avea probleme de sănătate şi au rude care au avut de suferit din cauza prafului inhalat: ”Este groaznic aici. Nu mai putem trăi. E banda transportoare şi capul de întoarcere chiar în spatele caselor. Se fac un praf de nu se mai poate. Cei care lucrează cară cam două ore pe zi apă din canal cu găleţile sau cu caschetele şi udă pe unde stau ca să nu se ridice praful. Noi dacă face curat dimineaţa în câteva ore se face strat de praf. Nu se mai poate. Avem vecinii şi cunoscuţi care au murit din cauza prafului. Au făcut astm sau ceva pe la plămâni”.

Şi-au părăsit casele

Cei care au avut unde să plece şi-au părăsit gospodăriile pentru că nu au mai putut suporta zgomotul făcut zi şi noapte de benzile transportoare. „Eu nu pot să stau în casa moştenită de le mama. Am gospodărie mare aici, am păsări, grădină, vie, dar le-am lăsat pe toate şi ne-am mutat la Bâlteni. Nu pot sta cu fiica mea de 5 ani în aceste condiţii. Nu poate dormi pentru că este zgomot, nu pot să o las să respire mai mult praf decât aer şi în plus îmi este frică dacă iese din curte că banda e în spatele casei”, a declarat Aristică Babucea.

Li s-au dărâmat casele

Şi casele mai multor localnici au fost afectate din cauza lucrărilor miniere care se execută în zonă. „Eu am casa bună, am reparat-o şi s-a crăpat din nou. Cei de la mină mi-au mai dărâmat o casă şi nu mi-au făcut nimic. De abia am reuşit să îmi iau pământul de la ei. Acum mai are un pic şi se dărâmă. Să se hotărască ce fac. Ori îşi ia benzile de aici ori ne fac nouă case în altă parte”, spune un alt localnic.

Vizualizări: 180

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: