„Lotul Ponta” îşi află verdictul în Săptămâna Patimilor

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au amânat cu două săptămâni pronunţarea unui verdict în dosarul în care Victor Ponta şi Dan Şova aşteaptă o sentinţă alături de ceilalţi trei inculpaţi din dosar - Laurenţiu Ciurel, Dumitru Cristea şi Octavian Graure.

Sentinţa magistraţilor era aşteptată pentru marţi, însă luarea unei decizii într-o cauză atât de complexă şi cu o miză atât de mare nu e un lucru simplu, aşa că de abia pe 4 aprilie va fi ştiută hotărârea instanţei. Şi atunci e posibilă o amânare din nou a pronunţării verdictului, deşi situaţiile de acest gen sunt mai rare. În plus, verdictul pe care judecătorii îl vor da în Săptămâna Patimilor nu va fi unul definitiv, atât procurorii, cât şi inculpaţii având posibilitatea să îl conteste, ceea ce va face ca procesul să se mute la un complet de cinci judecători.

Miza dosarului este mare şi prin prisma faptului că Ponta este primul premier postdecembrist al României trimis în judecată de DNA în perioada în care era şef la Palatul Guvernului. El a negat mereu acuzaţiile ce îi sunt aduse, deşi procurorii anticorupţie au cerut şi pentru el şi pentru prietenul său Dan Şova pedepse cu executare. În cazul său, procurorul a vorbit despre o pedeapsă orientată spre mediu în cazul în care va fi găsit vinovat. Deputatul de Gorj este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor. Toate aceste infracţiuni ar fi fost comise în urmă cu un deceniu şi ceva, când deputatul devenea Senior Partner la Casa de Avocatură Şova şi Asociaţii, care derula contracte de consultanţă juridică la fostele complexuri energetice Turceni şi Rovinari.

Anchetatorii susţin că Ponta ar fi încasat de la casa de avocatură circa 180.000 de lei, plus un autoturism de lux, pentru servicii pe care le-ar fi prestat doar pe hârtie, nu şi în realitate. Cât despre Şova, acesta este acuzat de complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani. Fostul ministru al transporturilor mai are pe rolul instanţelor şi alte dosare similare cu acesta, unul dintre ele vizând contracte de acelaşi gen derulate la CET Govora, în care a fost condamnat deja de o primă instanţă, verdictul nefiind definitiv.

Vizualizări: 529

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: