Lucrările la magistrala de gaze, blocate de situri arheologice

Mult așteptatele lucrări la gazoductul BRUA care traversează județul Gorj sunt blocate în localitatea Bălănești. Au fost descoperite aici situri arheologice, iar șantierul nu poate fi deschis până când nu vor stabili arheologii despre ce este vorba mai exact. Pe lângă acest blocaj, mai sunt probleme în ceea ce privește demararea lucrărilor. Nu toți expropriații au cadastrat proprietățile care vor fi traversate de magistrala de gaze.

Pe 10 kilometri va fi traversată localitatea Bălănești de gazoductul BRUA. Oamenii știu deja ce despăgubiri vor primi în schimbul terenurilor afectate de această investiție. „Întâmpinăm probleme la sistemul de cadastrare, unde unii cetățeni nu înțeleg adevăratul rol și importanța acestei conducte de gaze. Aceste despăgubiri au fost date de către Camera Agricolă Gorj. Pentru un pom, s-a plătit și 80 de lei, pentru teren intravilan este o anumită sumă. Se ține cont de terenuri, intravilan, extravilan, viță de vie. Prețurile nu sunt extraordinar de mari, dar nu este nici atât de mult afectată proprietatea. Va fi afectată pe o distanță de la 12 până la 21 de metri după care, după introducerea acestei conducte de gaz, terenul se va aduce la forma inițială. Sunt ceva bani. Nu putem spune că sunt atât de mulțumiți cetățenii, dar, până la urmă, nu ne putem împotrivi unei conducte de interes național”, a spus edilul din Bălănești, Ovidiu Pungan.

După ce au fost descoperite niște situri arheologice, lucrarea la conductă a fost blocată, a mai adăugat primarul: „Nu este afectată nicio locuință. Pe acest traseu, de 10 kilometri, care traversează localitatea, la ora actuală, s-au descoperit niște situri arheologice pe raza localității și acum se fac săpături, se vor analiza și va fi un pic de blocaj, dar sper ca, în perioada următoare, să se demareze lucrările. Statul român are un termen pentru finalizarea acestei investiții, lucru care nu este de joacă. Sunt fonduri europene și au un termen foarte scurt și trebuie duse la îndeplinire în timpul real al execuției”.

Vizualizări: 940

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: