Mai puține arii protejate în Valea Jiului

Un număr de 22 de primării din judeţul Hunedoara pe raza cărora se află arii naturale protejate au solicitat Agenţiei de Protecţia Mediului o nouă delimitare a acestor suprafeţe, primarii susţinând că formula actuală privează comunităţile locale de o serie de proiecte de investiţii, a anunţat marţi prefectul Fabius Kiszely într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, 38,8% din suprafaţa judeţului Hunedoara este reprezentată de arii naturale protejate distribuite pe teritoriul a 55 de unităţi administrativ-teritoriale.

Primarii s-au plâns că oamenii care deţin proprietăţi în aceste zone se confruntă cu probleme atunci când doresc să construiască, să acceseze fonduri nerambursabile sau chiar să-şi facă aprovizionarea cu lemne de foc din pădurile comunale.

Solicitările primarilor vor fi centralizate de Agenţia de Protecţia Mediului şi vor fi înaintate apoi ministerului de resort pentru identificarea unei soluţii.

În judeţul Hunedoara sunt 46 de arii naturale protejate, care totalizează o suprafaţă de 179.976 ha. Între acestea se disting patru parcuri naturale: Parcul Naţional Retezat (38.138 ha), Parcul Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina (38.184 ha), Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului (102.392 ha) şi Parcul Naţional Defileul Jiului (11.172 ha, dintre care 534 ha pe teritoriul judeţului Hunedoara iar restul, în judeţul Gorj).

Vizualizări: 1,200

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: