Majoritatea formată din proști nu contează

Îmi place că USL-iștii și presa fidelă lor sunt plini de wishful thinking. Adică își imaginează că, dacă ei își doresc din tot sufletul ceva, asta se va și întâmpla, bazându-se, e drept, pe intenția de vot majoritară a tălpii țării. Ce se fac că nu înțeleg ăștia de la Antena 3 și ceilalți cerșetori dispuși să voteze cu USL pentru niște ajutoare care n-or să le vină este că, din păcate pentru democrație, majoritatea într-adevăr contează, dar nu tot timpul din punct de vedere numeric. Să mă explic. ”Proști, dar mulți” nu e mereu o regulă. Mai ales când nu sunt chiar atât de mulți. 55% nu înseamnă chiar așa mulți. Nu suficient de mulți cât să acopere faptul că sunt foarte proști.

Dacă am calcula sumele inteligențelor votanților USL, apoi pe-ale votanților alte partide, presimt că cei 55% useliști s-ar manifesta undeva la 18-20% ca proporție din totalul inteligenței electoratului. Or, nu mai poți să ai pretenția să se facă voia ta atunci când tu ești mai rău la prostie decât e ARD-ul la popularitate. Asta este, dragi useliști. Sunteți proști, inculți și incapabili de previziuni simple pe un termen relativ scurt. Dacă n-ați fi așa, ați fi mai îngrijorați și, poate, mai preocupați și de alte chestii decât doar de-al da jos pe Băsescu. Știu că acum nu mă credeți, dar știți când vi se va demonstra că sunteți cu-adevărat proști? Când veți vedea că Ponta nu va fi prim-ministru. Ba chiar va fi unul cu care Băsescu se va avea destul de frate, chit că din PNL, probabil. Sigur, ar mai fi fost cazul să vă prindeți o dată că sunteți proști, la referendum. Câți ați votat atunci? 90 la sută? Ete, ni s-a rupt în paișpe, și nouă, și Europei, și presei, și Curții, și lui Băsescu. N-ați contat pentru că ați fost proști. Poate data viitoare, când o să votați în proporție de 99%.

Uitați-vă la Victor Ponta pe afișe. Să fim serioși, Jim Carrey în Dumb and Dumber părea băiat mai serios și, prin comparație, un intelectual rafinat. Victor Ponta are, orice s-ar spune, față de prost. Rânjet tâmp, freză făcută cu ciobul, ochelari neconvingători de om care încearcă să treacă măcar drept tocilar. Unii de prin Gorj care-l și cunosc chiar ar băga mâna în foc că chiar este, cu adevărat, un individ pe care nu-l dă inteligența afară din debara, darămite din casă. Ce i-o fi trebuit lui politică de vârf? Nu-i era de ajuns că era doctor?

Vizualizări: 173

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: