Mamă şi fiică, bătute şi ameninţate zi de zi cu moartea

Două femei din Bolboşi, mamă şi fiică, trăiesc în fiecare zi cu gândul că ar putea să nu mai apuce ziua de mâine din cauza bătăilor pe care le primesc aproape în fiecare noapte de la bărbatul cu care tânăra a încercat să-şi întemeieze o familie. Martori la scenele violente sunt cei patru copii minori ai acestora, scandalurile respective semănând foarte mult cu crimele care au avut loc la sfârşitul anului trecut în Gorj, când femei bătute violent de soţii lor au murit sub privirile celor cărora le dăduseră viaţă.

E greu să intri în viaţa unei familii şi să înţelegi ce se întâmplă între bărbatul şi femeia care compun acel cuplu, dar şi mai greu este să pricepi ce-i face pe oameni să devină atât de violenţi încât îşi omoară, la propriu, consoartele, aici numai de iubire nefiind vorba. Daniela Purdescu stă în satul Ohaba din comuna Bolboşi şi are casa situată în vârful unui deal, dincolo de gardul gospodăriei fiind pădurea…Nimeni nu are cum s-o audă când ia bătaie cu pumnii şi picioarele, deşi locuieşte cu mama ei, o bătrână în vârstă de 66 de ani, care nu se mai vede scăpată din curte de cel care ar fi trebuit să-i fie un ginere iubitor. Cele două femei spun că iau atâta bătaie că nu cred că vor mai putea să fie în viaţă prea mult timp. Nu s-au dus să-şi ia certificate medicale pentru că trăiesc într-o sărăcie lucie şi nu au bani pentru a veni la Târgu Jiu pentru astfel de „mofturi”.

Bătute măr de 1 şi 8 Martie

Anastasia Păcelean se bucura atunci când şi-a văzut fata că şi-a găsit un bărbat cu care să-şi întemeieze o familie, dar bucuria de acum câţiva ani a devenit un coşmar de zi cu zi. Bătrâna nu mai ştie ce să facă pentru a scăpa de ginerele bătăuş, ea spunând că nu va uita câte zile va mai avea „cadoul” pe care l-a primit de Ziua Femeii sau Ziua Mamei. „M-a bătut pe 1 martie de am crezut că nu mai mă ridic de pe jos. A zis că „na mărţişor” şi m-a lovit ca pe un câine. S-a supărat că am început să-i spun să nu ne mai bată că, în fond, el e în casa mea şi să plece de bună voie. Nu a vrut, m-am dus la Poliţie, am reclamat, dar nu ştiu cum a făcut că tot nu a plecat, a scăpat. În fiecare noapte când vine acasă beat zice că ne omoară, că ne dă foc şi că pleacă. Nouă Poliţia ne-a spus că trebuie să ne ducem la Motru la Judecătorie şi să cerem evacuarea lui, dar noi nu avem bani să ajungem la Motru o dată, dar să ne mai şi judecăm pe acolo”, spune bătrâna.

Fiica ei, cea care se gândea că va fi într-o zi o mamă fericită, are o poveste şi mai cumplită, pentru cine are timp să se înfioreze la chinurile prin care trec aceste femei provenite din pătura cea mai de jos a societăţii româneşti rurale actuale. Bătăile primite de ea par desprinse din Evul Mediu, dar sunt cât se poate de actuale, mai ales că se petrec într-o cameră în care mai trăiesc şi ceilalţi patru copii, dintre care unul suferă şi de un handicap. „Cu o seară înainte de 1 Martie m-a bătut pe mine de m-a nenorocit, am crezut că acolo o să mor. Îl întrebasem dacă mi-a adus şi mie vreun mărţişor şi mi-a dat un mărţişor de nu m-am mai ridicat de pe jos până a doua zi. Mi-a luat piciorul ăsta (n.r. – dreptul, pe care îl şi arată în timp ce vorbeşte) şi, slabă cum sunt eu, a zis că mi-l rupe pe loc dacă mai ţip când mă loveşte. A zis că mi-l rupe în mână, dar nu a reuşit şi dacă nu a reuşit mi-a cărat la pumni în cap de n-am mai ştiut de mine. A vrut apoi să mă târască în soba în care aveam foc pentru că vroia să mă ardă, dar au ţipat copiii şi m-a lăsat în pace. Apoi a luat-o pe mama la bătaie, iar a doua zi, pe 1 Martie a bătut-o şi pe ea din nou”, spune Daniela Purdescu.

Ţandără şi dreptatea de pe lumea cealaltă

Cele două femei au mai încercat atunci când au fost luate la bătaie să apeleze Poliţia la 112, dar cel care le agresează le ia telefonul mobil şi le lasă în voia Domnului, pentru că în capul satului, în vârful dealului, acolo unde este casa în care se petrec aceste grozăvii, nu le aude nimeni. Prin sat oamenii mai ştiu că individul trage la măsea, dar asta după ce bea tot din ţuica pe care localnicii i-o oferă pentru că-l folosesc la diferite munci mai grele. Şi, astfel, nimeni „nu se bagă” sau nu ştie nimic… cam cum a fost la Stoina în noiembrie anul trecut, când o femeie cu patru copii a fost omorâtă în condiţii similare, soţul criminal fiind acum judecat la Tribunalul Gorj pentru omor.

Pe bărbatul acuzat de toate aceste agresiuni îl cheamă Gheorghiţă Ţandără, iar ieri acesta jura pe ce avea el mai sfânt, dacă o fi având aşa ceva, că pleacă din casa femeilor şi le lasă singure cu copii cu tot. Cât despre bătaie, la fel ca orice alt individ de acest gen, el neagă categoric faptul că le-ar fi atins pe acestea cu vreo palmă. „Nu-i adevărat că le-am bătut, vă mint dacă vă spun aşa ceva. Eu am bagajul făcut, o să plec de aici că am promis şi la Poliţie că mă mut şi nu vor mai fi probleme. Le las aici cu copii cu tot, să vadă ele cum e”, spune Ţandără în timp ce coboară agale coasta dealului ce-l duce către sat.

În urma lui, de peste gard, cele două femei spun că nu vor scăpa de individ prea curând pentru că le-a mai promis de câteva ori că pleacă şi, de câte ori a promis, a revenit acasă beat şi le-a snopit în bătaie. Acum s-ar putea să plece pentru că poliţiştii i-au deschis dosar penal, asta după ce l-au mai şi amendat de câteva ori, iar gândul că va ajunge după gratii pare să-l sperie un pic pe Gheorghiţă Ţandără.

Vizualizări: 200

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: