Manager român la CE Oltenia

Este o întreagă discuție în aceste zile legată de faptul că o companie de stat românească, CE Oltenia, a modificat un caiet de sarcini, astfel încât singurul producător de benzi de cauciuc din România, Artego, pierde avantajul teritorial pe care îl avea în fața competitorilor străini. Mai exact, CEO a scos din caietul de sarcini o condiție, aceea ca furnizorul de covor de cauciuc să recupereze deșeurile. Aici, Artego avea un avantaj în fața străinilor, prin faptul că având fabrica la Târgu Jiu, la doar câteva zeci de kilometri de cariere, putea prelua benzile uzate și să le valorifice mai simplu ca alții care au fabricile la mii de kilometri.

Era o crimă asta, o politică anticoncurențială? În niciun caz. A-ți proteja partenerii economici cu care lucrezi de-o viață ține de o etică a afacerilor. Mai mult, distrugerea Artego, care ar supraviețui cu greu fără contractul cu CEO, în timp s-ar întoarce împotriva Complexului Energetic Oltenia. Producătorii străini de benzi de cauciuc ar veni acum cu prețuri mici, dar când vor scoate Artego de pe piață, vor juca după regulile lor.

Dacă CE Oltenia ar fi o companie privată, cu certitudine patronul ei nu ar renunța la parteneriatul cu Artego, chiar dacă este ușor mai scump decât un parteneriat cu o firmă străină. Pentru că un proprietar ar gândi pe termen lung. Fiind o companie de stat, CE Oltenia este la cheremul unor interese de moment, pentru că doar acest tip de interese au politicienii care se tot perindă pe la ministere. În privința directorului actual al CE Oltenia, Sorin Boza, cred că este doar un supraviețuitor. Bănuiesc că a primit mutarea în plic, de la mai-marii care îl țin în funcție, și doar a pus-o în aplicare.

Complexul Energetic Oltenia are nevoie să fie condus de un român. Nu un gorjean neapărat, dar un român. La fel cum de români avem nevoie la conducerea partidelor politice, guvernului, parlamentului, ministerelor, instituțiilor. Din păcate, toți acești oameni care ne conduc nu simt românește, gândesc doar cu stomacul și prin prisma interesului de moment. Nu întâmplător, naționaliștii câștigă teren în toată Europa. Pentru că, dincolo de avantajele Uniunii Europene, fiecare popor începe să-și dea seama că trebuie să prețuiască mai mult ceea ce are. În afară de noi, românii, care pentru o sută de lei în plus la salariu votăm orice.

Sorin Boza spunea într-un interviu că nu înțelege ce este atât de șocant, că nu a făcut decât creeze cadrul unei competiții corecte. Nimic mai fals! CE Oltenia a modificat caietul de sarcini pentru a favoriza competitorii străini, care se împiedicau de o clauză de bun simț, cea a recuperării deșeurilor. Artego nu a fost o companie favorizată până acum. Artego este acum o companie defavorizată în interesul unor companii străine.

Vizualizări: 1,487

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: