Mâncarea de la spital ajunge la gunoi

Bolnavii internaţi în Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu refuză de cele mai multe ori să mănânce din cantina spitalului, rudele aducându-le mâncare gătită de acasă sau cumpărând din comerţ. Acest lucru nu este pe placul conducerii spitalului însă directorul medical al unităţii, Constantin Pălivan, spune că el nu-i poate obliga să mănânce chiar dacă ar fi cea mai bună mâncare.

Bolnavii internaţi în secţiile spitalului judeţean au hrană, în medie de 8 lei pe zi. Această sumă variază de la un bolnav la altul pentru că unii dintre pacienţi nu pot să mănânce din cauza afecţiunilor de care suferă iar alţii au nevoie de mai multă hrană pe zi, hrană care constă de cele mai multe ori în carne. „Avem pacienţi care nu au voie să mănânce pentru că au operaţii sau pentru că sunt hrăniţi prin venă, este vorba de aşa zisul regim zero şi avem lăuze care trebuie aproape în fiecare zi să mănânce carne pentru a avea de unde să-şi ia proteinele”, a declarat Constantin Pălivan, directorul Spitalului Judeţean Gorj.

„Momentan nu avem carne în spital“

Paradoxal sau nu, săptămâna trecută toţi cei care trebuiau să consume carne, au trebuit să-şi pună pofta în cui pentru că spitalul nu a mai fost alimentat cu carne datorită înnoirii contractelor cu firmele distribuitoare. „Momentan nu avem carne în spital pentru că trebuie refăcute contractele însă chiar şi aşa eu garantez că această mâncare pe care o pregătim aici este foarte bună şi gustoasă. Noi ne dăm interesul aici în bucătărie, ce se întâmplă dincolo de uşile acestea noi nu mai ştim, însă eu gătesc aici de 35 de ani şi niciodată nu am avut plângeri, folosim de toate la mâncare, este de regim ce-i drept dar de aia suntem în spital pentru că trebuie să se respecte regimul alimentar”, a declarat Constantin Pasăre, bucătarul Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Cele mai utilizate alimente sunt mai degrabă legumele însă din meniul zilnic nu lipsesc nici ouăle, brânza, caşul sau cartofii. „Astăzi spre exemplu am gătit mâncare de fasole, ghiveci, ciorbă şi cartofi copţi. Este foarte gustoasă mâncarea şi respectă regimul fiecărui pacient în parte pentru că dacă unii refuză de exemplu fasolea, le dăm altceva. Le dăm de două ori pe săptămână carne iar miercurea şi vinerea se dă mâncare de post”, a declarat Maria Apostol, asistent în dietetică.

Chiar dacă aceşti oameni pun suflet în mâncarea pe care o gătesc, aceasta ajunge de cele mai multe ori la gunoi pentru că unii pacienţii refuză să se prezinte la masă. „Mâncarea care rămâne ajunge la gunoi pentru că nu avem mijloace de păstrare şi nici voie să o păstrăm mai mult timp”, a precizat Constantin Pălivan. 

Bolnavii spun că mâncarea este „zeamă lungă”

Bolnavii sunt însă de altă părere şi susţin că mâncarea din spital este „zeamă lungă” de aceea de cele mai multe ori nici nu se prezintă la masă. „Mai bine mănânc ce-mi aduc copii de acasă decât de la spital pentru că aci după ce că nu are gust mai este şi zeamă lungă. Mai mănânc compoturile dar asta e, aşa o fi peste tot. Eu nu zic că nu gătesc ei bine acolo la bucătărie dar la noi nu prea ajunge ce trebuie”, a declarat una dintre pacientele secţiei de cardiologie.

Vizualizări: 131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: