Manu Tomescu: Făceau tumbe de bucurie pentru că au reușit să blocheze aceste echilibrări salariale

Sindicalistul Manu Tomescu, de la Sindicatul Energia Rovinari, susține că în 2017 s-a ratat o șansă reală de a fi făcută echilibrarea salariilor în Complexul Energetic Oltenia. Acesta acuză mai mult sindicatele decât administrația pentru această situație care afectează mii de angajați ai CEO.

 Reporter: Domnule Tomescu, îngrijorarea dumneavoastră s-a adeverit, rezerva la fondul de salarii nu a fost folosită pentru echilibrările salariale. 

Manu Tomescu: Eu am mai spus, pentru mine ca sindicalist nerespectarea prevederilor contractului colectiv de muncă, mai ales în această privință, este un eșec și, din punctul meu de vedere, este o pată neagră și pentru sindicate, dar și pentru administrație. 

Anul acesta s-a ratat o șansă reală prin care se mai puteau face ceva echilibrări salariale. Am avut o economie la fondul de salarii și aveam și un articol în contractul colectiv de muncă care specifica foarte clar și chiar ne obliga să facem acest lucru, dar nu s-a vrut. 

Ați văzut, liderii SMEO au simulat chiar și greva foamei pentru a nu se face echilibrările salariale din rezerva de la fondul de salarii. Au obținut așa cum au cerut ei, fără să le pese că se încalcă contractul colectiv de muncă. Adică și cei cu salarii de lux și cei cu salarii de mizerie au luat aceeași sumă, iar din ianuarie încolo, cei cu salarii de mizerie vor rămâne tot cu salarii de mizerie și în 2018. Ăsta este necazul oamenilor pe care foarte mulți se feresc să îl spună, iar alții chiar încearcă să îl ascundă prin manipulări ordinare. 


Reporter: În FNME situația a devenit foarte tensionată după semnarea acestui acord. Și dumneavoastră, dar și cei de la Sindicatul Roșia, v-ați exprimat public nemulțumirea. Au apărut și acuzațiile celor de la Univers precum că s-ar fi făcut înțelegeri înainte cu o zi de negociere, apoi comunicatul semnat de domnul Pîrvulescu în care a dezmințit, dar în care mai spunea că opiniile unor lideri nu exprimă punctul de vedere al FNME. Până la urmă ați lămurit aceste divergențe?

M.T.: Pentru mine lucrurile sunt clare! Nu s-au respectat prevederile dintr-un articol al contractului colectiv de muncă, lucru care a fost în dezavantajul celor mai nedreptățiți salariați din companie. Iar dacă cei din conducerea federației au altă părere, e la fel de clar că opinia mea este diferită față de punctul de vedere al federației, dar mi-o mențin. 

Eu nu am pretenția să vorbesc în numele FNME și niciodată nu mi-am asumat acest merit. Tot ce am făcut pentru această federație am făcut cu sufletul și toate luptele sindicale, pe care le-am dus sub steagul acestei federații, le-am dus fără a avea pretenția de a-mi aroga vreun merit. 

Eu cred în continuare că FNME este cea mai democratică federație din CEO și dovadă sunt chiar aceste divergențe. Chiar dacă acum am altă opinie și sunt supărat, să știți că eu îi respect pe domnul Pîrvulescu, pe președinții și colegii din celelalte sindicate. Sper ca toți să înțeleagă că nu am nimic personal cu nimeni, dar eu nu pot să trec așa ușor peste ce s-a întâmplat, pentru că nici pe mine la rândul meu nu mă înțeleg așa ușor cei pe care îi reprezint. Nici nu au cum să ne mai înțeleagă când ei lucrează de ani de zile pe salarii mult mai mici față de ce li se cuvine pe bună dreptate. Iar atâta timp cât nu se respectă echitatea și egalitatea de șanse între salariați, fără niciun fel de discriminare, eu nu o să mă pot împăca cu această situație și nu o să tac. Cel puțin atâta timp cât o să fiu lider de sindicat. 

Sper ca în FNME să rămână același spirit de libertate la opinie a tuturor liderilor și să nu devină ca celelalte trei federații. Uitați-vă la celelalte federații, dacă mișcă vreunul în front în fața domnului Marciuc. Ce credeți că în federația Univers sunt toți membrii sau liderii mulțumiți? Numai eu câte mesaje primesc de la oameni din toate zonele, spunându-mi nemulțumirile lor față de aceste discrepanțe salariale. Dar la Univers nici nu clipesc liderii în fața președinților. Acolo vreo doi-trei comandă, iar ceilalți execută. Așa se face sindicalismul la Univers. 
Sper să nu se implementeze și în FNME modelul acesta.

Reporter: Colegii din SMEO și Univers, dar și cei din FNME, v-au acuzat că ați furat startul și că la Termocentrala Rovinari se făcuseră deja referate.

M.T: Referate ar fi trebuit făcute în toate subunitățile din CEO, dacă s-ar fi vrut să se respecte articolul 153 din CCM. Este adevărat că la noi s-au făcut referate pentru echilibrările salariale pe locurile de muncă, pentru că ne-am zbătut pentru a se face echilibrările salariale promise. Trebuie să știți că aceste referate s-au făcut la presiunea noastră, a liderilor din Sindicatul Energia Rovinari, pentru că noi am crezut cu adevărat în articolul 153 din CCM. 

Vă mărturisesc că nu a fost ședință în care să nu discutăm despre acest lucru și în care președintele Mitrescu să nu fie întrebat despre acest aspect. Tot într-o ședință am luat hotărârea ca fiecare lider să stea pe capul șefilor de secții ca să facă o situație și să întocmească referate pentru a echilibra salariile oamenilor pe locurile de muncă.

Dar, ce mă uimește pe mine cel mai tare este fățărnicia celor din conducerea SMEO din Termo Rovinari. Pentru că ei au știut tot timpul despre aceste referate și chiar s-au implicat activ, având și ei membri cu salarii foarte mici, pentru că în 2015 grosul claselor l-au luat doar liderii lor din SMEO. Iar pe bună dreptate, au fost trecuți și membrii din SMEO pe acele referate, de șefii de secții și de ateliere. Însă în ședința comisiei mixte, cei doi lideri SMEO din Termo Rovinari s-au opus revoltați, prefăcându-se că nu știu nimic despre acele referate. Mârșăvia asta a lor m-a enervat cel mai tare, când i-am văzut pe cei din SMEO cum jubilau de fericire, de mai aveau puțin și făceau și tumbe de bucurie pentru că au reușit să blocheze aceste echilibrări salariale.

Eu mă întreb ce o să le spună boșii din conducerea SMEO membrilor lor și cum o să le explice faptul că au făcut tot posibilul să blocheze aceste echilibrări salariale! Asta știind că avem colegi în termo, pe toate locurile de muncă, pe toate funcțiile și meseriile, care au preluat sarcini suplimentare sau care au fost promovați, dar au rămas cu aceleași salarii de ani de zile. Repet, noi nu am făcut nimic pe ascuns, iar șefii de secții nici atât. Și dacă totuși ar fi existat greșeli subiective sau abuzuri, acestea ar fi putut fi foarte ușor depistate și reparate la Resurse Umane. 

Noi nu am făcut nimic altceva decât să ne luptăm pentru membrii noștri, pentru echilibrările salariale promise și să credem în respectarea articolului 153 din CCM, până la capăt. 

Reporter: Atunci de ce vă acuză ceilalți pentru întocmirea acestor referate? 

M.T: Eu cred că încearcă să găsească scuze și justificări în fața membrilor lor, aruncând vina pe noi cei din Sindicatul Energia Rovinari, spunând că la noi s-au făcut referate pe ascuns. În primul rând îi rog pe toți să își amintească că eu atrăgeam atenția public încă din toamnă că avem referate neaprobate și nu se face nimic pentru punerea în aplicare a articolului 153 din CCM. Am atras public atenția că în subunitățile CEO nu se fac situații sau referate pentru echilibrările salariale. Îi întreb acum pe toți cei care acuză și reclamă ce am făcut noi la Termo Rovinari, ei de ce au tăcut și au dormit, când au văzut că administrația nu mișcă nimic pentru punerea în aplicare a prevederilor articolului 153?

Faptul că eu cu colegii de la Sindicatul Energia Rovinari ne-am implicat și am reușit să îi determinăm pe șefii din Termo Rovinari să facă referate pentru oameni, este un motiv să nu fie respectat contractul colectiv de muncă? Dacă au avut suspiciuni în ceea ce ne privește, ar fi putut foarte ușor să stabilească în comisia de negociere, ca rezerva de la fondul de salarii să fie împărțită pe subunități, iar fiecare subunitate în parte își consuma fondul propriu. Deci noi nu am fi consumat cu aceste referate din banii altora, decât din fondul ce ne era distribuit pentru Termo Rovinari. 

Dar s-a preferat mai bine să se blocheze tot și să se arunce vina pe noi. Dar la fel de bine am putea să acuzăm și noi că acolo unde nu s-a făcut niciun fel de presiune de către lideri, înseamnă că nu au crezut nicio clipă în echilibrările salariale și în respectarea prevederilor articolului 153 din CCM.


Reporter: Ce veți face în continuare? V-ați împăcat cu gândul că trebuie să mai așteptați?

M.T: V-am spus că nu pot să trec atât de ușor peste acest eșec, dar nu mă las. Să vedem cum vor decurge lucrurile din ianuarie încolo și ce au de gând. Oricum începutul anului 2018 aduce multe noutăți și are multe necunoscute pentru noi, inclusiv în privința salarizării. 

O altă problemă este că pe lângă lupta pe care trebuie să o ducem cu administrația pentru a se face armonizarea salariilor, acum trebuie să ne luptăm și cu liderii din alte sindicate care nu doresc acest lucru. Acum a văzut toată lumea cum liderii SMEO au simulat greva foamei tocmai pentru a bloca aceste echilibrări salariale și din păcate au și reușit. Bine, au mai obținut ceva după simularea acelui protest. Domnul Ion Ruset, fost președinte executiv al SMEO, a fost imediat numit consilier personal al domnului Boza. Dar poate asta este doar o coincidență!

Vizualizări: 4,308

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: