Manu Tomescu: Poate domnul Vîlceanu îşi doreşte să folosească sindicatele ca o măciucă politică

Liderul sindical Manu Tomescu a reacţionat la acuzaţiile deputatului liberal Dan Vîlceanu, care s-a declarat şocat de sindicaliştii care îi fac „Cântarea României” managerului CE Oltenia, Sorin Boza. Tomescu îi transmite lui Vîlceanu că el este lider sindical fără carnet de partid. Acesta crede că dacă Boza ar fi satisfăcut grupurile de interese politice, ar fi avut parte de Cântarea României din partea politicienilor, aşa cum s-a întâmplat în trecut cu alţi directori.

Reporter: Aţi văzut declaraţiile domnului Dan Vîlceanu la adresa sindicatelor din CE Oltenia, este şocat cum unele sindicate au numai cuvinte de laudă la adresa conducerii companiei. Cum comentaţi?

Manu Tomescu: Da, am citit şi eu în presă declaraţiile domnului Vîlceanu, iar pe unele dintre ele le percep ca pe nişte declaraţii politice ale unui politician din opoziţie. În ceea ce priveşte acuzaţiile la adresa sindicatelor, precum că ar avea numai cuvinte de laudă la adresa conducerii CEO şi că unii sindicalişti fac Cântarea României, le consider neadevărate, incorecte şi răutăcioase.

Reporter: De ce spuneţi că acele afirmaţii ale domnului Dan Vîlceanu sunt neadevărate şi incorecte? 

M.T.: În primul rând, nu a dat niciun exemplu prin care să arate că preşedintele vreunui sindicat sau al vreunei federaţii a făcut „Cântarea României” pentru conducerea CEO. Şi spun asta pentru că în numele unui sindicat sau al unei federaţii vorbesc preşedinţii şi liderii sau comunicatele oficiale date de birourile de conducere ale sindicatelor şi federaţiilor.

Uitaţi, mie îmi place să argumentez şi să dau şi exemple, atunci când susţin ceva! Şi aş vrea să vă spun de unde vin şi laudele la adresa directorului general Boza. Pentru că da, sunt salariaţi şi membri de sindicat care îl laudă pe domnul Boza. Dar asta nu înseamnă că vorbesc în numele sindicatului sau federaţiei din care fac parte. 

Vă dau un exemplu cu Gherendi Mircea, un coleg care a fost discriminat şi care mi-a fost alături în greva foamei din faţa sediului CEO, atunci când administraţia domnului Ciurel a făcut promovări salariale, iar în subunităţile din zona Rovinari acolo unde îşi crease sindicatul, au fost mărite salariile în mare parte doar liderilor şi şefilor din SMEO şi clientelei politice din CE Oltenia. Gherendi avea atunci clasa 6 după aproape 20 de ani de vechime în Cariera Roşia şi nu primise nici măcar o literă de promovare! Iar după toate astea, a fost lăsat să sufere de foame şi de frig în faţa companiei, fără să fie luat în seamă de conducerea CEO. Deci cum pot eu sau altcineva să îi spunem lui Gherendi să nu îl mai laude pe domnul Boza, când lui şi altor peste o mie de colegi cu salariile cele mai mici din companie, li s-a făcut în sfârşit dreptate, abia după 2 ani de la acele promovări discriminatorii!? Mircea Gherendi este un militant sindical din FNME, doar simplu membru al Sindicatului EMC Roşia, fără nicio funcţie de conducere în structura sindicală, iar ca el mai sunt mulţi oameni care îl laudă pe domnul Boza pe paginile de socializare ale FNME. Ce ar vrea domnul Vîlceanu să le facem acestor colegi, dacă ei aşa simt şi îl laudă pe domnul Boza în spaţiul public?

Am înţeles că în zilele de audienţă îi primeşte şi îi ascultă până seara la orele 22, probabil că pentru ei înseamnă foarte mult faptul că sunt primiţi şi ascultaţi. Că domnul Boza ştie să îşi apropie oamenii simpli, care nu au funcţii şi nici relaţii, că îi ascultă şi pe mulţi dintre ei îi şi ajută, iar apoi aceştia îl laudă în spaţiul public, nu este o vină a sindicatelor. Eu personal nu l-am lăudat niciodată pe domnul Boza în spaţiul public, dar de criticat l-am criticat. Am avut şi câteva divergenţe pe parcursul negocierilor din primăvară şi poate nu ar trebui să vă spun asta, dar vă mărturisesc că au fost câteva şedinţe pe parcursul negocierilor când pe mine se supăra cel mai tare. Cu toate astea, nu mă poate împiedica nimeni să spun că acum este un dialog mult mai bun şi mai corect, faţă de ce a fost în perioada de groază din CE Oltenia. Din punct de vedere profesional, pe domnul Boza îl monitorizează şi controlează Ministerul Energiei şi Guvernul României, iar cei de acolo spun că după 3 ani de pierderi, anul acesta CEO face profit şi că are deja contractată energia electrică produsă şi pe anul viitor. Deci dacă îi face cineva „Cântarea României” domnului Boza, i-o fac cei care patronează compania şi deţin toate datele economico-financiare, nu noi, sindicatele.

Din punct de vedere al dialogului social dintre sindicate şi administraţie, eu întreb: A încheiat domnul Boza vreun acord doar cu o anumită parte din sindicate, acord prin care să dea drepturi salariale doar la o parte din salariaţi, aşa cum s-a procedat cu SMEO pe mandatul domnului Ciurel? A tăiat domnul Boza din drepturile salariaţilor, ca să dea 40 de milioane de euro la Pandurii, aşa cum a făcut domnul Ciurel? Nu, nu a făcut nimic din toate astea, iar dacă eu vă spun că pentru prima dată de când a fost creat CE Oltenia, promovările şi echilibrările salariale au început cu salariaţii cei mai amărâţi şi discriminaţi din companie, ăsta este un adevăr şi nu înseamnă că-i fac „Cântarea României” domnului Boza.

Reporter: Deci domnul Dan Vîlceanu nu are dreptate când îi critică pe cei care conduc CE Oltenia ?

M.T.: Nu ştiu dacă are dreptate sau nu în ceea ce priveşte felul în care este administrată compania de cei responsabili. Îl cred şi îi dau dreptate când vine vorba despre banii din PNI, pe care nu i-am primit nici până azi. Îl mai cred şi îi dau dreptate cu Legea Holdingului care a primit aviz negativ în comisia din Parlament, sau cu intenţia guvernului de a ne lua tot profitul la bugetul de stat. Dar să ne acuze pe toţi sindicaliştii la modul general, că facem Cântarea României celor care conduc compania, mă deranjează foarte tare!

Reporter: Domnul Dan Vîlceanu a mai făcut şi o aluzie şi la faptul că sunteţi cu ochii pe parlamentari şi număraţi zilele de când politicienii au promis mixul energetic, în loc să vă reprezentanţi membrii. 

M.T.: Îl anunţ pe domnul Vîlceanu că eu sunt un lider de sindicat fără carnet de partid şi singura politică pe care o fac este politica de a apăra drepturile şi interesele colegilor pe care-i reprezint. Dumnealui ca preşedinte al PNL Gorj poate să le spună ce să facă şi ce să nu facă liderilor de sindicat care au carnete de partid la PNL, dar nu mie! Sau poate domnul Vîlceanu îşi doreşte să folosească sindicatele ca pe-o măciucă politică, în lupta dintre partidele din opoziţie şi cele de la putere. Lucru care am văzut că se practică la noi în România. Îi aduc aminte domnului Vîlceanu că îl are acum coleg în partid pe domnul Gheorghe Pecingină, omul care ne acuza că suntem comandaţi politic de PNL, atunci când sindicatele din FNME protestau în stradă, pentru că liderii sindicatului galben şi administraţia CE Oltenia urmăreau să nu mai avem Contract Colectiv de Muncă în companie! În ceea ce priveşte numărătoarea mea, este tot un fel de protest. Un protest prin care încerc să atrag atenţia că politicienii ne mint şi ne păcălesc în fiecare campanie electorală, atunci când ne promit că vor integra CE Oltenia într-un mix energetic naţional. Şi, pe lângă multe alte chestii pe care am început să le pricep de 3 ani, de când sunt lider de sindicat, am observat cu multă indignare şi amărăciune, că marea majoritate a politicienilor români nu dă doi bani pe drepturile şi pe nivelul de trai al celor mulţi. Aş putea pune pariu cu oricine că şi în cazul nostru, legat de CE Oltenia, dacă domnul Boza şi cei care conduc acum CEO ar începe să taie din salariile minerilor şi energeticienilor, iar în schimb ar satisface clientela politică şi grupurile de interese din jurul CE Oltenia, în marea lor majoritate dintre toţi cei pe care astăzi îi vedeţi că îl critică pe domnul Boza, mâine i-ar face chiar ei Cântarea României. Să nu uităm că s-a întâmplat aşa ceva în anii trecuţi!

Vizualizări: 2,335

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: