Maramureşul, destinaţia preferată de gorjeni pentru Paşte

Gorjenii şi-au făcut planurile pentru Sărbătorile Pascale, cu luni bune înainte. Agenţiile de turism au vândut deja mai mult de jumătate din pachetele turistice. În topul preferinţelor gorjenilor se află Maramureşul. Pentru a-i atrage pe turişti, proprietarii de pensiuni au inclus în oferte mâncarea tradiţională şi costumele maramureşene. Costumele pot fi îmbrăcate de turişti la slujbele din noaptea de Înviere. Spre deosebire de anii trecuţi, operatorii de turism au scos la vânzare şi pachete pentru Delta Dunării.

Dacă în anii trecuţi, gorjenii preferau să-şi petreacă sărbătorile de Paşte în Grecia sau în Bulgaria, în acest an, cele mai vândute pachete de către operatorii de turism vizează pensiunile din Maramureş. „Pentru sărbătorile de Paşte, avem o ofertă foarte bună, mai ales în Maramureş. Va fi o feerie în acest Maramureş de poveste al României. Un pachet de trei zile pleacă undeva de la 180 de lei/zi/persoană, aici este inclusă cazarea, mic dejun şi prânz. Micul dejun va consta în mâncăruri tradiţionale, iar la prânz oaspeţii vor servi o ciorbă rădăuţeană, cu o friptură la grătar”, a declarat Virgil Dănăricu, reprezentantul unei agenţii de turism.

 Costume populare de închiriat

Maramureşenii nu vor evita să le ofere turiştilor şi delicatese. „Cât vor sta în Maramureş, turiştii vor fi îndemnaţi să servească o coleşă maramureşeană, o mâncare tradiţională pe care maramureşeni o servesc în fiecare zi: într-o tavă se pune jos unt, după care se pune un rând de afumături, adică muşchi, cârnaţi, slănină, iar apoi se acoperă cu mămăliguţă. Se vine din nou un rând de brânză dată prin smântână, o smântână grasă, se pune iar mămăligă, iar deasupra ouă ochiuri. Asta se pune 15 minute la cuptor, după care se serveşte cu palincă”, a precizat Virgil Dănăricu.

Gorjenii care îşi vor petrece Paştele la pensiunile din Maramureş vor putea merge la slujba de Înviere, îmbrăcaţi în costume tradiţionale. „Turiştii vor avea posibilitatea să meargă la slujba de Înviere, la Mănăstirea Bârsana, la 4 kilometri de unde sunt pensiunile respective. În preţul pachetelor este inclus şi închiriatul costumelor maramureşene, cu care oamenii pot merge la slujba de Înviere”, spune Virgil Dănăricu.

 Alte oferte atractive

Oferte tentante vin şi din alte zone ale ţării. „Avem şi sărbători de Paşte, la Tuşnad, aici preţul este 1.290 de lei/patru nopţi cu pensiune completă, cu vizitarea staţiunii Lacul Roşu, se merge la Bicaz. Pentru prima dată am contractat câteva locuri şi în Delta Dunării, la Crişan, cu 450 de lei/persoană pentru 3 nopţi de cazare cu pensiune completă. Slujba de Înviere are loc la biserica de la Crişan, iar în preţ e inclusă şi o excursie cu vaporul până la Sulina”, spune Dănăricu.   

 EXTERN

Agenţiile de turism au primit solicitări şi pentru destinaţii din Grecia şi Bulgaria, însă solicitările sunt mult mai mici ca în anii trecuţi. „Sărbătorile Pascale în  Grecia costă 250 de euro/persoană la Paralia Katerini şi Thasos, cu patru nopţi de cazare, pensiune completă şi transport. Avem contracte în desfăşurare, însă cele mai multe solicitări sunt pentru Maramureş”, conchide Virgil Dănăricu.   

Vizualizări: 1,179

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: