Mariana Frătiţa creează articole de îmbrăcăminte pentru export

Îmbină modernismul cu arta tradiţională pentru a realiza articole de îmbrăcăminte. Mariana Frătiţa a absolvit Facultatea de textile din cadrul Universităţii „Gheorghe Asachi” din Iaşi în anul 1985. Este originară din Piatra Neamţ, dar de 23 de ani locuieşte în Târgu Jiu.

Produsele din materiale tradiţionale româneşti sunt realizate într-un mic atelier din Târgu Jiu. Colecţiile sale care cuprind rochiţe, cămăşi, bluze sau ii din bumbac se adresează în special fetelor şi femeilor care vor să poarte produse româneşti. „Anul trecut am ieşit pentru prima dată pe piaţă cu produse naturale 100% şi a fost un boom. A mers foarte bine”, spune designerul vestimentar. Materialele şi accesoriile folosite pentru realizarea sunt în totalitate româneşti, o mare parte din ele fiind aduse din Bucovina. Ţesăturile sunt din bumbac sau bumbac cu in, iar ornamentele sunt lucrate manual. „Este vorba de partea de fashion, de creaţie. Vreau să fiu cât mai aproape de linia rustic-romantic. Există o firmă de confecţii cu care lucrez. Totul este la nivel de hobby”, spune Mariana Frătiţa. Creaţiile sale, care se desprind parcă din tablourile lui Grigorescu, merg în mare parte la export. Italia, Franţa sau Austria sunt ţările spre care se îndreaptă o mare parte dintre produsele sale. „Acum am primit o comandă de la o româncă ce locuieşte în Austria şi care doreşte să organizeze o nuntă rustică. Lucrăm la trusoul pentru mireasă”, mai menţionează designerul. S-a îndreptat spre crearea articolelor vestimentare graţie mamei sale, despre care Mariana Frătiţa spune că era o croitoreasă foarte bună.

Creator dificil

Din dorinţa de a face calitate, designerul acordă oricât de mult timp creaţiilor sale. Rezultatele muncii sale sunt promovate şi prin intermediul unui magazin on-line, www.eco-etno-fashion.ro, unde lumea poate intra pentru a admira noile colecţii şi pentru a face comenzi. În paralel cu munca din atelier, Mariana Frătiţa se ocupă cu pictura, fiind înscrisă în anul III la secţia de arte plastice a Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu. Se declară un creator dificil. „Ideile le am în minte, în mine. Cine lucrează cu mine la aceste produse trebuie să fie compatibil cu mine, să simtă lucrurile. Un creator este dificil”, mai menţionează Mariana Frătiţa.

Vizualizări: 171

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: