Măsuri pentru grăbirea lucrărilor de cadastru. Cine primeşte bani mai mulţi!

Măsurile propuse de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) pentru accelerarea Programului naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 (PNCCF) au fost aprobate de Executiv. Noile reglementări se referă la înjumătăţirea termenelor pentru soluţionarea contestaţiilor, majorarea sumei plătite pentru lucrările de înregistrare sistematică a proprietăţilor şi posibilitatea înscrierii în cartea funciară a certificatelor de moştenitor emise înainte de 2011.

Astfel, potrivit OUG nr. 31/2018, suma plătită pentru lucrările de cadastru general va fi majorată proporţional cu gradul de dificultate al lucrării şi va fi cuprinsă între 60 şi 132 de lei/imobil. În plus, autorizaţii care execută lucrări de cadastru general vor fi plătiţi pentru înregistrarea tuturor imobilelor dintr-un sector cadastral, chiar dacă acestea fac parte din intravilan, dar şi pentru cele care au deja carte funciară. Totodată, actul normativ prevede posibilitatea înscrierii în cartea funciară a certificatelor de moştenitor emise înainte de anul 2011.

Birouri de cadastru, în fiecare circumscripție judecătorească

Modificările aduse Legii cadastrului vizează şi eliminarea ordinelor de începere a lucrărilor de cadastru general (perioadă care putea ajunge până la şase luni), dar şi reducerea perioadei de soluţionare a contestaţiilor de la 60 la 30 de zile.

OUG nr. 31/2018 prevede şi obligativitatea înfiinţării de birouri de cadastru şi carte funciară la nivelul fiecărei circumscripţii judecătoreşti, până la data de 31 decembrie 2018, dar şi posibilitatea ca primăriile să îşi înscrie proprietăţile în cartea funciară prin hotărâre a consiliului local.

Suma totală alocată de ANCPI, în 2018, pentru înregistrarea imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, este de peste 400 de milioane de lei. Astfel, fiecare unitate administrativ-teritorială (UAT) poate primi 155.000 de lei pentru înregistrarea gratuită a proprietăţilor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, faţă de 150.000 de lei în 2017 şi 135.000 de lei în 2016.

Potrivit legii, au prioritate sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes naţional şi terenuri agricole subvenţionate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri şi apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Programul este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI - peste patru miliarde de lei, dar şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, o altă sursă de finanţare poate fi bugetul local al primăriilor.

Vizualizări: 3,065

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: