Medic condamnat la închisoare pentru ucidere din culpă

Zi grea pentru medicul Liliana Voichița Puiu Crăciun de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Târgu-Jiu. Judecătoria Târgu-Jiu a condamnat-o ieri la doi ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă. Hotărârea nu este definitivă și în mod sigur va fi contestată. Mama unei tinere care a murit la 24 de ani acuză medicul gorjean de malpraxis şi spune că pedeapsa este mult prea ușoară. Dacă sentinţa rămâne definitivă, Liliana Crăciun nu va mai putea profesa.

Liliana Voichița Puiu Crăciun este primul medic din Gorj care a fost condamnat la închisoare pentru malpraxis. Sentința a fost dată ieri de magistrații de la Judecătoria Târgu-Jiu, după două amânări a pronunțării. Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs. Pe lângă condamnarea medicului la doi ani de închisoare, instanța a dispus și interzicerea unor drepturi. Aplicarea pedepsei a fost suspendată.

Firma de asigurare în caz de malpraxis este obligată să plătească familiei tinerei care a decedat la 24 de ani suma de 277.000 de lei, iar medicul trebuie să achite cheltuieli de judecată în valoare de peste 17.000 de lei.

Liliana Crăciun se consideră nevinovată

Medicul Liliana Voichița Puiu Crăciun nu a fost în sala de judecată în momentul în care magistrații de la Tribunalul Gorj au dat sentința în acest caz. Medicul susține în continuare că este nevinovat pentru fapta care i se impută și în mod sigur va face recurs. Surse apropiate Lilianei Crăciun susțin că s-a ajuns în această situație pentru că medicul nu are susținere politică din partea niciunui partid.

Liliana Crăciun susține că nu tratamentul administrat de ea a provocat decesul pacientei, ci tratamentul administrat de colegii de la Târgu-Mureș. „Pacienta a mers la acel spital pentru o boală a colecistului, ceea ce s-a confirmat. În această boală  durerea  iradiază totdeauna spre coloana lombară, dar medicul Boicu a etichetat greşit  durerea ca lombocruralgie L2-L3 şi pacienta a primit tratament  greşit, pentru  coloană, deşi ea acuza dureri abdominale, reiese din foaia de observaţie. Tratamentul pe care i l-a administrat a fost, de asemenea, greşit şi, mai mult decât atât, nociv pentru colecist, deoarece determină inflamaţia mucoasei stomacului şi duodenului şi astfel duce la agravarea  bolii colecistului. Au apărut, după câteva ore de la internare, dureri toracice, după alte câteva ore acolo s-a constituit unu abces toracal, lucru precizat în Certificatul de Necropsie,  până la momentul efectuării tomografiei abcesul  s-a  extins  până  la fesă şi axilă. Tomografia a arătat că au fost două cauze infecţioase – abdominală şi a pielii. Vreau să vă spun că medicii de la Târgu-Mureș au completat printre rânduri și chiar se contrazic, iar raportul de necropsiei de la Mina Minovici arată clar faptul că nu există legătură de cauzalitate între tratamentul administrat de mine și cauza morții”, precizează Liliana Crăciun.

Mama tinerei vrea pedeapsă mai mare

Mama Lorenei Buicu, tânăra care în toamna acestui an ar fi împlinit 29 de ani, nu este mulțumită cu pedeapsa stabilită de magistrații Judecătoriei Târgu-Jiu. Aceasta o acuză în continuare pe Liliana Voichița Puiu Crăciun că în 2008, după ce a trata-o pe fiica ei la cabinetul particular, tânăra ar fi contactat un streptococ mortal în urma unei injecții făcute de medicul de la UPU. Tânăra a ajuns în cele din urmă la spitalul din Târgu-Mureș, unde a decedat în decembrie 2008.

După aproximativ 5 ani, instanța s-a pronunțat în acest caz. „Nu sunt de acord cu această sentință și o să fac recurs. Doi ani de închisoare sunt prea puțini și mai mult decât atât, vreau ca acest medic să nu mai profeseze nicio secundă. Să i  se retragă autorizația de liberă practică și să nu mai nenorocească și alte vieți așa cum a făcut cu fata mea. O să merg până în pânzele albe cu această doctoriță. Chiar dacă știu că pe fata mea nu o mai pot învia, măcar salvez alte vieți”, a precizat mama tinerei.

Vizualizări: 510

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: