Medic: Nu putem obliga pacienţii să achite coplata

Spitalele din Gorj au făcut, vineri, primele externări după ce a intrat în vigoare coplata. Deşi valoarea acesteia este de 5 sau 10 lei, oamenii refuză să plătească motivând că au cheltuit foarte mulţi bani pe medicamente în perioada spitalizării. Directorii de spitale spun că nu au cum să-i oblige pe pacienţi, singura posibilitate de a recupera banii fiind aceea de a-i chema pe oameni în faţa instanţelor, însă cheltuielile de judecată sunt prea mari faţă de coplată. „Mai bine plătim din buzunar”, a spus un medic.

Pacienţii gorjeni refuză să-şi achite coplata la externare. Oamenii spun că au cheltuit foarte mulţi bani pe medicamente şi că nu-şi pot permite să facă cheltuieli în plus. Ba mai mult, spun că la externare spitalul ar trebui să le plătească contravaloarea medicamentelor pe care le-au cumpărat, deşi trebuiau să le primească gratuit. „Nu voi plăti nici un leu. Nu am mai bani nici de drum. Am cheltuit foarte mulţi pentru medicamente. În perioada în care stau internată trebuie să beneficiez de tratament, toate antibioticele le-am cumpărat eu. Pentru ce să plătim, ar trebui spitalul să ne deconteze nouă cheltuielile cu medicamentele. După ce am muncit atâţia ani şi am plătit CAS-ul degeaba, nu voi mai plăti şi la bătrâneţe”, a precizat Ana Ionică, pensionară.

Directorii de spitale spun că pacienţii îi anunţă la externare că nu au bani să plătească. „La mine a venit un pacient şi mi-a spus direct că nu are 10 lei pentru coplată. N-am avut ce să-i fac, i-am urat sănătate şi omul a plecat. În zilele cu externări asistenta şefă trece prin saloane cu chitanţierul în mână şi îi întreabă pe oameni dacă au bani pentru coplată. Cei care au plătesc, cei care nu, refuză”, a declarat Constantin Târziu, managerul Spitalului Târgu Cărbuneşti.

Încasările din coplată vor fi nesemnificative

Managerii spun că nu-i pot obliga pe oamenii să plătească, singura posibilitate de a-i constrânge fiind aceea de a-i acţiona în instanţă, însă cheltuielile de judecată nu se justifică pentru 5 sau 10 lei, contravaloarea coplatei. „Noi vom face primele externări luni. Am pus afişe, le-am explicat oamenilor că trebuie să plătească 10 lei la externare, însă nu ştim dacă vor plăti. Nu-i putem obliga să plătească, singura soluţie fiind aceea de a-i acţiona în judecată, însă nu se merită să plătim cheltuieli de judecată pentru 10 lei”, a declarat Aurel Stolojanu, managerul Spitalului Bumbeşti Jiu. Acesta estimează că încasările din coplată nu vor depăşi 700 de lei/lună. „În luna martie, am avut 340 de spitalizări continue. Ne aşteptăm ca şi în aprilie să avem tot peste 300 de internări, însă nu cred că se vor obţine foarte mulţi bani din coplată. Cred că mai mult de 700 de lei/lună nu vom putea obţine”, a mai precizat Aurel Stolojanu.

De aceeaşi părere este şi managerul Spitalului Târgu Cărbuneşti. „Iniţial, credeam că se vor încasa bani frumoşi din această coplată, dar m-am uitat peste externări chiar în ziua de 1 aprilie şi am realizat că din cei 87 de externaţi doar 10 trebuiau să plătească, dacă se aplica şi pentru persoanele internate în luna martie”, a declarat Constantin Târziu.       

Coplata, din buzunarele medicilor

Managerul Spitalul Judeţean Târgu Jiu spune că o variantă pentru recuperarea coplatei, de la pacienţii care refuză, ar fi aceea ca valoarea ei să fie plătită din buzunarul medicilor sau al managerilor. „Am avut câteva externări, însă oamenii au plătit coplata. Noi am stabilit ca valoarea acesteia să fie de 5 lei, tocmai pentru a putea fi plăti fără probleme. Tot 5 lei costă şi o sticlă de apă plată. În cazul în care oamenii nu vor vrea s-o plătească vom încerca să-i convingem, iar în caz contrar se vor găsi alte soluţii pentru a recupera banii. Coplata pentru cei care refuză poate fi plătită şi din buzunarul medicului sau al managerului”, a precizat Cristi Vlădoianu, managerul Spitalului Judeţean Târgu Jiu.

Vizualizări: 274

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: