Medicii de la Spitalul din Târgu-Jiu tratează o pacientă care nu există

Medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu tratează de ani buni o pacientă inexistentă. Este vorba de o tânără de etnie romă care are probleme de sănătate, dar care a ajuns la vârsta majoratului fără să aibă documente de identitate pentru că mama ei nu a înregistrat-o la naştere. Acesta nu este un caz singular, susţin reprezentanţii spitalului, şi din cauza acestor pacienţi fără identitate Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate nu le poate deconta serviciile medicale. Oricum, fata pare să aibă puţine şanse să rezolve problema dat fiind că nici mama sa nu există. Nu are buletin şi nici certificat de naştere.

Conducerea spitalului trage un semnal de alarmă faţă de aceste situaţii. Spitalul nu recuperează banii pentru tratamentul aplicat persoanelor care practic nu există, din cauza lipsei actelor de identitate. Pe viitor, acceptarea acestora în spitale va fi tot mai grea.

Un exemplu este o tânără aflată la vârsta majoratului, care nu are nici certificat de naştere şi nici buletin. Cu toate acestea, fata a beneficiat de servicii medicale frecvente încă din anul 2011. Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu cunoaşte acest caz şi mai mult decât atât, susţine că nu este singurul. „Este imposibil ca în anul 2012 să avem oameni fără acte de identitate. Este şi cazul unei tinere de etnie romă care suferă de o serie de afecţiuni şi dacă nu lunar, o dată la două luni, se prezintă în urgenţă şi beneficiază de tratament de specialitate. De ani de zile o tratăm. Am făcut demersuri la poliţie să ne ajute, dar fără rezultat. Nouă CJAS Gorj nu ne decontează o foaie fără CNP, adică un pacient inexistent. În această situaţie mai sunt şi alţi bolnavi care vin în urgenţă. Efectiv nu au buletine”, a declarat Cristina Căliman, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu.

Fiica unei mame inexistente

Şi reprezentanţii comunităţii de romi din Târgu-Jiu cunosc situaţia, însă alarmant este că astfel de cazuri sunt des întâlnite în cartierul Obreja. „Cunoaştem situaţia. Este vorba de trei familii de gabori care stau cu chirie într-o casă din Târgu-Jiu. Fata nu are certificat de naştere sau buletin. Nici mama ei nu a avut acte ca să o înregistreze. Ea a fost crescută de o bunică, pentru că mama s-a recăsătorit şi a plecat din Târgu-Jiu. Este o procedură destul de grea ca să o punem în legalitate. Acesta nu este un caz singular. Mai sunt şi alte persoane în această situaţie” a declarat Alin Bobu, consilier pe probleme de romi din cadrul Prefecturii Gorj.

Nici mama tinerei nu are documente de identitate şi este destul de greu ca tânăra să fie pusă în legalitate. Tatăl fetei nu este dispus să ajute pentru ca fiica lui să intre în legalitate: „E fosta mea soţie. Ea a plecat să se prostitueze în altă parte. Eu nu am nicio treabă. Fata e bolnavă cum era şi maică-sa. Eu nu am nicio treabă. Nu mă interesează dacă are sau nu buletin“,  spus tatăl.   

ÎNCERCARE

Asistentul social de la Spitalul Judeţean a făcut nenumărate adrese pentru ca tânăra să fie pună în legalitate, însă fără rezultat. „De când a venit prima dată la spital în urgenţă, eu am preluat cazul şi am făcut nenumărate adrese la Poliţie, la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, dar nu am primit răspuns”, a declarat Corina Măruţoiu, asistent social în cadrul spitalului.

Vizualizări: 181

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: