Medicii, puşi să aleagă între stat şi privat: Ar rămâne spitalele goale!

Ori în spital, ori la cabinetele private! Este propunerea care a stârnit deja controverse în rândul medicilor. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi totodată secretar de stat în Ministerul de Interne, a sugerat că medicii ar trebui să lucreze ori la stat, ori la privat, pentru a evita un eventual conflict de interese. Medicii din Gorj au reacţionat imediat la anunţul lui Arafat.

Raed Arafat a propus delimitarea sectorului privat comercial de cel public şi stabilirea unor reguli clare care să ajungă chiar şi până la interdicţia de a lucra simultan în ambele sectoare. Medicii gorjeni au comentat pe larg anunţul lui Arafat. „Unde mai punem că suntem şi prea puţini medici! Dacă mâine sau peste un an, s-ar pune problema delimitării statului de privat, ar rămâne spitalele goale. În spital, medicul trebuie să se ocupe de pacienţii internaţi (tratament sau operaţii) şi nu are obligaţia de a face consultaţii pentru cei care nu sunt internaţi. Aceştia pot opta sau nu să fie consultaţi contra-cost în timpul liber al medicului la cabinetul privat”, a scris medicul Tatiana Grecu pe un site de socializare.

Să se delimiteze politicul de sistemul medical este opinia altui doctor din Târgu Jiu. „Poate trebuie delimitat sectorul politic de cel medical, poate trebuie condiţiile de la privat create în spitalul public, poate se poate investi în sistemul medical public mai mult, poate salarizarea trebuie să fie corespunzătoare. Aşa se poate realiza o concurenţă sistemului privat şi se vor delimita singuri cei ce vor să lucreze în sistemul public sau privat”, este de părere medicul Bogdan Niculescu.

Alţii au încercat să calmeze spiritele. „Nu cred că este posibilă această măsură acum. Dar dacă, prin absurd, acceptăm că se aplică de mâine, fac pariu că nu pleacă nimeni din spitale. Sau... poate cu mici excepţii. Logica legii salarizării este de a atrage medicii înspre stat şi asta se întâmplă deja. Staţi să se liniştească apele cu aplicarea legii şi a sporurilor şi mai vorbim”, a fost mesajul lui Valentin Popa, liderul Sanitas Gorj.

Vizualizări: 2,520

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: