Medinţu, Petroniu, Porumbel, datori la CE Oltenia

Complexul Energetic Oltenia a acţionat în judecată mai mulţi foşti şi actuali directori şi supraveghetori deoarece au încasat mai mulţi bani, în urma falsificării indicatorilor de performanţă. Directorii şi supraveghetorii au avut luni întregi la dispoziţie pentru a returna banii. Unii au făcut-o şi au scăpat de proces, dar alţii nu, iar compania vrea să recupereze banii în instanţă. Suma totală de recuperat trece de 300 de mii de lei.

Foştii membri în Directorat Mirela Vîlceanu - director financiar, Ion Petroniu - director Strategii Dezvoltare, Maria Scurtu - director financiar, Aurel Medinţu - director Divizia Energie, Georgiana Porumbel - membru în Consiliul de Supraveghere, dar şi actualul director al Diviziei Miniere Daniel Antonie au fost acţionaţi în judecată. Cauza a fost înregistrată pe 20 octombrie, pe rolul Tribunalului Gorj şi are ca obiect „pretenţii restituire drepturi băneşti încasate necuvenit“. Nu au fost făcute procese şi împotriva lui Gabriel Dumitraşcu, Cătălin Spătaru, Alin Chiţu, Răzvan Purdilă, persoane care au fost în Consiliului de Supraveghere, semn că acestea au luat în calcul notificările companiei şi au returnat banii încasaţi ilegal.

Peste 300 de mii de lei
Un control făcut de Administraţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) la CE Oltenia a constatat că în anii trecuţi şefii companiei au fost plătiţi în plus, prin falsificarea indicatorilor de performanţă. În dreptul Directoratului se adună peste 300.000 de lei de returnat, bani încasaţi ilegal, prin falsificarea criteriilor de performanţă. Ion Petroniu, directorul de la Strategii Dezvoltare, a încasat în plus 78.357 de lei, Daniel Antonie, directorul Diviziei Miniere, 68.133 de lei pentru ianuarie 2014-aprilie 2015, Aurel Medinţu, directorul Diviziei Energie, 76.985 de lei pe perioada ianuarie 2014-septembrie 2015, Maria Scurtu, directorul Diviziei Financiare, 52.186 de lei pentru ianuarie 2014-octombrie 2014, iar Mirela Vîlceanu, directorul Diviziei Financiare, 7.202 de lei pentru mai-iunie 2015. La aceste sume se mai adaugă câte 5000 de lei penalităţi calculate până la 15 ianuarie 2016. Supraveghetorii au luat şi ei bani în plus, dar mai puţini, 31.684 de lei în total.

Şi-au triplat veniturile
Inspectorii ANAF au stabilit că, în baza acestor falsuri, foştii membri ai Directoratului şi Consiliului de Supraveghere şi-au luat bonusuri nemeritate, în perioada 2014-2015. Indicatorii au fost dublaţi sau chiar triplaţi în unele situaţii, iar sumele încasate la fel. S-a ajuns la aceste sume după ce, de exemplu, în martie 2015 complexul a calculat performanţe de 342%, iar inspectorii au stabilit că au fost de doar 94%. Directorii ar fi trebuit să ia remuneraţii diminuate. Veniturile lor nu au fost proporţionale cu criteriile de performanţă. “Echipa de inspecţie constată că modul de stabilire a gradului de îndeplinire a criteriilor de performanţă utilizat de CE Oltenia este eronat, în sensul că a mărit în mod nejustificat importanţa în întreg a unor criterii de performanţă pentru a compensa neîndeplinirea criteriilor de performanţă privind reducerea plăţilor şi creanţelor restante, reducerea pierderilor, creşterea profitului, a cifrei de afaceri, precum şi creşterea productivităţii muncii”, se arată în raportul ANAF.
RAPORT
Raportul arată că fostul director Laurenţiu Ciurel şi-a atins obiectivele din contract, în 2014, în proporţie de 59,15%. A fost şi anul în care compania a terminat cu o pierdere de 693 de milioane de lei şi totodată, motivul revocării sale din funcţie.

Vizualizări: 3,992

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: