"Meditații la Masa Tăcerii"

Centrul de Cercetare „Constantin Brâncuși” împreună cu Societatea Civilă de Avocați Burchel &Asociații va organiza în perioada 10-12 iunie, la Muzeul Județean Gorj, evenimentul cultural intitulat "Meditații la Masa Tăcerii". Manifestările vor debuta vineri cu conferinţa „Iniţiere în Isihasm”.

Temele abordate vor fi: binefacerile medicale ale meditaţiei, isihasm şi stări superioare de conştiinţă, accesul la subconştient, clarviziunea. Tot vineri va fi lansată și cartea „Peregrin în centrul lumii”, scrisă de Vasile Andru, prezentată de criticul literar Gheorghe Grigurcu.
Va urma conferinţa "Constantin Brâncuşi: între tradiţie şi universalitate", susţinută de Sorin Buliga. Sâmbătă va avea loc o conferinţă-atelier de practică isihastă, unde îndrumător este Vasile Andru şi conferinţa "Brâncuşi, colegul meu de şcoală" , susţinută de Grigore Cartianu. Și duminică va avea loc o conferinţă-atelier de practică isihastă.
Noțiunea de isihasm provine din limba greacă de la cuvântul hesekia și înseamnă în sens propriu "liniște". Evenimentul aduce în prim-plan figura scriitorului şi eseistului Vasile Andru, membru al Uniunii Scriitorilor din România. "Vasile Andru se întâlneşte în planul spiritualităţii ortodoxe cu Constantin Brâncuși, despre care se cunoaște că a fost o perioadă lungă de timp diacon la biserica ortodoxă din str. Jean de Beauvais din Paris (anterior a cântat la biserici din satul său natal, Craiova şi Bucureşti), el afirmând că a dorit să înființeze în capitala Franței o filială a Mânăstirii Tismana, lăcaș ortodox pe care îl frecventa în copilărie, alături de mama sa. De asemenea, Vasile Andru, cercetător devotat al culturii şi filosofiei indiene, se întâlneşte şi în planul spiritualităţii hinduse cu Brâncuşi, care, aşa cum se ştie, în 1938 era în India pentru a construi un templu la Indore, pentru prietenul său maharajahul Yeswant Rao Bahadur", au transmis organizatorii evenimentului.

Vizualizări: 1,026

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: