Meniu bogat pentru nevoiaşii din Rovinari

Circa 100 de persoane nevoiaşe din Rovinari beneficiază zilnic de masă caldă din partea autorităţilor locale. La cantina socială din oraş, acestora li se pregăteşte în fiecare zi câte un meniu consistent. Circa 12 lei cheltuieşte primăria zilnic pentru mâncarea oferită fiecărei persoane asistate social.

 Cantina de ajutor social funcţionează în oraşul Rovinari din anul 2002. Pentru mulţi dintre beneficiarii săi, meniul pe care îl servesc aici este, poate, singura mâncare pentru ziua respectivă. Astfel, nu puţini sunt cei care îi calcă pragul. În fiecare zi meniul este diversificat, însă niciodată nu lipseşte ciorba, felul doi, desertul şi câte 3 pâinici de fiecare. Cei mai mulţi dintre beneficiari sunt persoane fără un loc de muncă, sprijinite de stat şi autorităţile locale în baza legii 416, iar circa 30% sunt copii. "Avem 100 de persoane, asistaţi sociali, oameni săraci. Servesc masa o dată pe zi. Deci masa de prânz. De exemplu astăzi avem în meniu ciorbă de porc, mâncare de cartofi cu carne de porc, câte un pateu. Mâine primesc două. De fiecare dată au şi desert, astăzi vor primi biscuiţi, dar le facem şi gogoşi, clătite. Oamenii sunt săraci. Se duc cu mâncarea acasă, pun şi la copii. Majoritatea vine cu găletuşe de plastic şi îşi ia mâncarea acasă, să mănânce toată familia. În afară de ciorba pe care le-o dăm, poate ei ciorbiţa o mai pun o dată pe foc acasă, mai pun un polonic de apă, mai toacă o ceapă, poate o lungeşte şi mănâncă toată familia. Au fost situaţii", a declarat Dan Popescu, administratorul cantinei sociale din Rovinari.

 Nevoiaşii, mulţumiţi de meniu

Ion Chiosa, în vârstă de 38 de ani, este unul dintre beneficiari. Nu are un loc de muncă şi este asistat social. Bărbatul s-a arătat mulțumit de mâncarea pe care o primeşte la cantina socială. "Mănânc aici la cantină de 3 ani. E foarte bună mâncarea. Doamnele sunt foarte drăguțe cu noi. Nu am preferințe, mâncarea este excepţională", a spus Ion Chiosa.

Alimentele sunt asigurate de către o societate contractată în urma unei licitaţii. Trei bucătari se ocupă de prepararea bucatelor pentru nevoiaşi.

 Meniul, 12 lei

Meniul zilnic pentru fiecare din beneficiarii mesei calde la cantina socială este de 12 lei. Reprezentanţii unităţii au spus că această sumă a fost reglementată și impusă de autorităţile de la Centru. "Cuantumul poate fi crescut în funcție de Consiliul Local. Sunt alte cantine de ajutor social prin țară care am înțeles că au ridicat suma la 14,16 lei. Dar să știți că 12 lei este suficient. Este mâncare bună. Nu am avut probleme, deși avem controale săptămânale", a mai spus Dan Popescu.

Galerie foto


Vizualizări: 600

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: