Meşterii populari gorjeni şi-au expus creaţiile la Teatrul de Vară

Meşteri populari din tot judeţul au fost prezenţi marţi, 21 iunie, la Teatrul de Vară din Târgu Jiu, pentru a-şi expune lucrările publicului larg. Este vorba de ţesători, pictori, artişti în mânuirea lutului, dar şi în ceea ce priveşte sculptatul lemnului. Cei care au vizitat expoziţia au avut ocazia să cumpere minunăţiile realizate de mâinile artiştilor tradiţionali.

Expoziţia meşterilor populari face parte din manifestările prin care sunt marcate Zilele Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu. Gorjenii care au mers marţi la Teatrul de Vară au avut ocazia să vadă exponatele gratuit. 19 meșteri populari, dar și ucenici de-ai lor, și-au etalat creațiile care mai de care mai interesante. "Am venit cu câteva lucrări, icoane pe sticlă pictate în stil tradițional. Sunt realizate de mine și sunt înrămate la un atelier de tâmplărie. Sune elevă la Școala Populară de Artă, secția iconărit din Alimpești", a spus Angi Oana Manole din Hurezani.
Cu icoane pictate pe sticlă a venit și Valerica Miuțe, profesor la secția din Tismana. Femeia a spus că a învățat să picteze pe sticlă de la o măicuță de la Mănăstirea Tismana. "Sunt instructor, am și grupă de elevi cu care am terminat anul 2 și mai avem un an de studiat, de făcut practică la icoane. Din 2010 am îndrumat câteva generații de copii. Se învață repede, dar trebuie practică pentru că este importantă dexteritatea", a explicat Valerica Miuțe.
Și Liliana Arapu din Arcani și-a etalat creațiile, este vorba de o colecție de țesături tradiționale, râvnite chiar și peste hotare. "Am adus țesături de artizanat, cu macrameu lucrat, covoare țesute. Am învățat de la mama mea iar să montez un război de la cap la coadă de la o femeie în vârstă din sat. Sunt căutate. La mine au venit niște francezi și vor să fac contract cu dumnealor. Am cumpărat lână, am două războaie montate în atelierul meu", a spus Liliana Arapu.
Zilele Școlii Populare de Artă din Târgu Jiu continuă. Miercuri, 22 iunie, este ziua dedicată copiilor. La Teatrul de Vară, de la orele 11.30, vor fi prezentate două piese de teatru de păpuși oferite de artiștii Teatrului de păpuși profesionist "Pinocchio". Intrarea este gratuită.

Galerie foto







Vizualizări: 1,227

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: