Meşterul geolog care trăieşte din făurirea leagănelor şi cabanelor din lemn

Un gorjean, în vârstă de 50 de ani, face leagăne, foişoare şi cabane din lemn, din pasiune, dar şi pentru a pune pe masă o bucată de pâine. Bebe Firan, din comuna Ciuperceni, creează adevărate opere, în multe situaţii folosind rădăcini de arbori de pe marginea apelor pentru a realiza ornamentele foişoarelor sau leagănelor. 

Bebe Firan are studii de geologie-topografie şi aproape un deceniu a lucrat în acest domeniu. În ultimii ani nu a reuşit să-şi găsească un loc de muncă stabil, aşa că a trebuit să se reprofileze. Fiind unicul întreţinător al familiei, bărbatul nu se dă înapoi de la niciun fel de muncă. Are trei copii minori, toţi băieţi, cel mic având numai 4 anişori. Cu toţii locuiesc în comuna Ciuperceni, într-o casă cu două camere.

Bărbatul şi-ar dori să aibă un loc de muncă stabil şi să cioplească în lemn doar în timpul liber. „Domeniul meu este geologie-topografie. Am lucrat 9 ani şi jumătate. Lucrez orice, în curte la mine le confecţionez. Veniturile ne ajută să trăim de pe o zi pe alta. Stăm cinci în două camere, nu sunt bani. Dacă nu m-a chemat nimeni să lucrez… Chiar şi pe minimul pe economie aş accepta să lucrez. Îmi place să muncesc”, a explicat Bebe Firan.

Munca îi este apreciată, lucrările sale deosebite ajungând în diverse colţuri din ţară. „De obicei lucrez singur, nu am o echipă. Nu am studii în domeniu, este o pasiune a mea. Fac cabane, foişoare, leagăne, cuptoare şi orice mi se solicită. Cabana la care lucrez, cu prispă cu tot are 6 metri cu 4 metri şi ajunge la 14 mii lei. Preţul pe manoperă este mic, materialele sunt scumpe. Clientul mi-a cerut să fac o magazie de scule, dar am făcut-o ca pe o cabană. Fac totul din imaginaţie. Iniţial am făcut ceva pentru mine, după care am început să primesc solicitări şi am mers mai departe. Materialele le cumpără clientul. Când lucrez acasă mai folosesc şi rădăcini pe care le găsesc pe râu, pe Tismana. Folosesc în special ulm, carpen”, a declarat Bebe Firan.

Chiar acum bărbatul este în tratative pentru o lucrare în Anglia.

Vizualizări: 5,891

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: