Meşterul Radu Crăciunescu: face minuni din păiuş de porumb

Radu Crăciunescu este unul din meşterii populari ai municipiului Târgu Jiu, care are o îndeletnicire aparte. Realizează cu mare pricepere împletituri din păiuş de porumb şi este probabil singurul din ţară care face acest lucru păstrând metoda tradiţională, din moşi strămoşi. Cu împletiturile lui participă de aproape doi ani la târgul meşterilor populari organizat anual de autorităţile locale însă fără a-i aduce vrea un beneficiu în plus, poate doar puţin mai multă imagine. Aceasta nu este însă singura îndeletnicire a bărbatului care se dovedeşte a fi şi un colecţionar de cărţi, de timbre și chiar de mulinete.

Meșterul Radu Crăciunescu împletește ca nimeni altul vaze, pălării, suporturi de sticlă, coșuri de pâine ori de fructe, suporturi pentru pixuri și chiar covorașe, toate din păiuş de porumb pe care le spală în prealabil cu săpun de casă. Este un procedeu pe care l-a învățat de la bunicul lui, dascăl de meserie. ”Am văzut la bunicul meu, de la el am învățat. Lucra foarte multe lucruri, era extrem de priceput, până și calul de multe ori și-l potcovea singur, altoia, de la el am învățat să altoiesc pomi, să cosesc. De împletituri m-am apucat acum șapte ani din dorința de a nu arunca foile de porumb. Am început cu preșuri simple și apoi mi-am adus aminte de tata mare, de tot ce făcea el și am început ușor”, a spus Radu Crăciunescu, meșter popular din Târgu Jiu. Și cum arta populară nu este o îndeletnicire din care se poate trăi decent, meșterul Radu Crăciunescu lucrează în construcții pentru a-și putea întreține familia, asta chiar dacă el de profesie este medic veterinar.

Multe pasiuni, viaţă scurtă

Și împletiturile nu sunt singura pasiune a bărbatului, acesta este și un colecționar împătimit de timbre, de mulinete şi de cărți. Biblioteca vastă cu care se laudă conține cărți încă de la 1920, cărți care au aparținut cândva bunicului său. ”Am 1.500 de cărți achiziționate de mine, restul e biblioteca familială. Noi intenționăm să plecăm, să ne mutăm la țară, acesta este visul meu, simt că n-am suficient spațiu. Am nevoie de spațiu, vreau să cultiv porumbul meu, vreau să cultiv plante aromate, chiar mă pricep, începând cu banalul mărar și pătrunjel și terminând cu rozmarin, salvie, oregano, îmi place să gătesc. Cred că am prea multe pasiuni pentru viața asta așa scurtă, îmi place și pescuitul, îmi place și filatelia, îmi plac prea multe lucruri ca să pot să le satisfac pe toate”, a spus meșterul Radu Crăciunescu.  Din familie, nimeni nu-i calcă pe urme, băiatul de 16 ani are alte priorități iar rudele nu sunt interesate. Spune că va continua să practice împletiturile întocmai pentru a păstra tradiția vie în memoria oamenilor. Măcar atât căci din punct de vedere financiar, arta aceasta nu ar putea satisface pe nimeni. Numai la o pălărie lucrează pe puțin 24 de ore și abia dacă poate fi valorificată la 100 de lei. 

Galerie foto



Vizualizări: 2,337

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: